Šéfovia diplomacií sa budú zaoberať najmä situáciou v arabskom svete

NETKY.SK • 21 Február 2011, 08:17 • 2 min
Šéfovia diplomacií sa budú zaoberať najmä situáciou v arabskom svete

Šéfovia diplomacií sa budú zaoberať najmä situáciou v arabskom svete

slovakia

left justify in out

img

Na pozadí stále neutíchajúcich občianskych protestov v arabských krajinách sa zídu dnes a v pondelok ministri zahraničných vecí Európskej únie, aby absolvovali zasadnutia Rady pre všeobecné otázky a Rady pre zahraničné vzťahy. Slovensko zastupuje šéf rezortu Mikuláš Dzurinda.
      Uplynulé týždne ukázali, že únia len sťažka hľadala spoločnú reakciu na revolučné snahy obyvateľov v severoafrických krajinách, rokovania by tentoraz mali viesť k jednotnému stanovisku. Ministri budú vzhľadom na meniacu sa situáciu v Bahrajne, Jemene a Líbyi nútení diskutovať aj o záležitostiach, s ktorými pôvodný program nerátal.
      Oficiálne sa dnešná pracovná večera týka vývoja v Egypte po odchode prezidenta Husního Mubaraka z funkcie, večeru dali do programu aj preto, že šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová odchádza v pondelok na návštevu Egypta. Očakáva sa, že sa Rada ministrov bude zaoberať aj celkovým vývojom v arabskom svete.
      Ministri by mali dnes otvoriť aj kapitoly finančnej pomoci pre Egypt a Tunisko a nastaviť tie parametre prechodu k demokratickému zriadeniu, ktoré by bola ochotná únia pomôcť financovať. Ministrov bude zaujímať aj aktuálny stav prevažne tuniských utečencov v Taliansku. V pondelok sa očakáva rezolúcia proti útokom na kresťanské komunity, ku ktorým došlo prevažne v moslimskom svete v januári tohto roka.
      Pondelkové zasadnutie Rady pre všeobecné záležitosti bude najmä o prvej príprave podkladov pre nadchádzajúci summit EÚ v marci (24.-25. marec). Rada takisto prijme závery, týkajúce sa správy o ekonomickej, sociálnej a teritoriálnej kohézii v únii, ktorú nedávno odprezentovala Európska komisia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies