Šéfovia diplomacií Európskej únie vyzvali líbyjský režim na ukončenie násilností

NETKY.SK • 22 Február 2011, 08:00 • 2 min
Šéfovia diplomacií Európskej únie vyzvali líbyjský režim na ukončenie násilností

Šéfovia diplomacií Európskej únie vyzvali líbyjský režim na ukončenie násilností

slovakia

left justify in out

img

Členské štáty Európskej únie žiadajú líbyjské úrady, aby "okamžité prestali s používaním sily proti demonštrantom". Ministri zahraničných vecí adresovali výzvu režimu Muammara Kaddáfího vo vyhlásení po dnešnom zasadnutí rady EÚ pre zahraničné vzťahy. Na Rade zastupoval Slovensko minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.
"Rada Európskej únie odsudzuje represie proti demonštrantom a vyjadruje ľútosť nad stratou životov. Rada vyzýva na okamžité zastavenie použitia sily proti protestujúcim a všetky strany vyzýva na zdržanlivosť," píše sa v oficiálnom komuniké.
"Želáme si pokojné riešenie situácie, aby bola vôľa ľudu vypočutá, aby Líbya nastúpila cestu tranzícií. Zmeny by mali viesť k rešpektovaniu ľudských práv, právu ľudí slobodne sa zhromaždiť. Je neprípustné a neprijateľné, keď počujeme, že sa strieľa do ľudí, že líbyjská moc používa silu na zastrašovanie obyvateľov," komentoval závery Dzurinda.
Komunikácia sa nedotýka zatiaľ žiadnych obmedzení pre predstaviteľov režimu líbyjského prezidenta a nevenuje sa ani reakcii na hrozby zo strany vlády africkej krajiny, ktorá v nedeľu odmietla spoluprácu na poli imigračnej politiky v prípade, že sa EÚ bude snažiť naďalej podporovať protestné skupiny v krajine. Líbya je jednou z nárazníkových krajín, cez ktorú prúdia utečenci do Európy i únie z celej Afriky.
"Problém imigrantov nie je len problémom Malty alebo Talianska - všetci chápeme, že je to európska záležitosť. Múdrejší budeme koncom týždňa, pretože vo štvrtok a piatok majú zasadnutie ministri vnútra, ktorí sa budú týmto problémom intenzívne zaoberať," reagoval Dzurinda.
Na zasadnutí padla aj požiadavka o rozšírenie finančných zdrojov dostupných pre krajiny na severe Afriky: kvôli tomu rokovali ministri aj so šéfom Európskej investičnej banky. Tá by mala čoskoro navýšiť svoj rozpočet podľa Dzurindu o vyše miliardu eur.
Dzurinda povedal aj to, že ak slovenskí občania, nachádzajúci sa v Líbyi, požiadajú o poskytnutie možnosti návratu domov, pri ich transporte sa bude tentoraz opierať slovenská vláda o spoluprácu s partnermi. Súvisí to i s tým, že Líbyi sa nenachádza taký počet občanov, ako tomu bolo v Egypte.
"Či už pomocou plánovaných letov - pravidelných -, alebo využijeme spoluprácu s ostatnými krajinami EÚ, tak ako sme aj my ponúkli naše kapacity v prípade Egypta," naznačil Dzurinda to, že Slovensko tentoraz asi nebude nútené posielať vládny špeciál do Líbye.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies