Šéfovia armád Číny a USA rokovali o zlepšení vzťahov

NETKY.SK • 12 Júl 2011, 10:50 • 2 min
Šéfovia armád Číny a USA rokovali o zlepšení vzťahov

Šéfovia armád Číny a USA rokovali o zlepšení vzťahov

slovakia

left justify in out

Čína a Spojené štáty chcú napriek rozporom zlepšovať svoje vojenské vzťahy. S týmto cieľom sa dnes v Pekingu stretli najvyšší dôstojníci oboch krajín, ktorí hovorili okrem iného o spoločných bezpečnostných obavách, informovali čínske štátne médiá.
      Obe strany našli mnoho spoločného, aj keď v určitých otázkach majú odlišné názory, uviedol šéf čínskeho generálneho štábu Čchen Ping-te po stretnutí s predsedom Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mikeom Mullenom.
      K hlavným témam patrili čínske územné nároky v Juhočínskom mori, počítačová bezpečnosť, rozvoj čínskej armády i postoj niektorých amerických politikov voči Číne, uviedla štátna čínska tlačová agentúra Sinchua.
      Čínsky generál zdôraznil, že armády Číny a USA by sa mali usilovať o bilaterálnu spoluprácu, ako sa dohodli prezidenti oboch krajín. V narážke na nezhody charakterizoval rozhovory s americkým admirálom diplomaticky ako "úprimné".
      Mullen je najvyššie postaveným predstaviteľom armády USA, ktorý cestoval do Pekingu za štyri roky. Admirál opätoval májovú návštevu Čchena vo Washingtone. Obe strany sa snažia napraviť zhoršenie vzťahov v dôsledku predaja amerických zbraní Taiwanu, počítačové útoky vystopované do Číny či už dlhšie trvajúcich obáv v súvislosti s vojenskými plánmi Pekingu.
      Mullen novinárom po nedeľňajšom prílete povedal, že obe strany sa musia viac usilovať o budovanie strategickej dôvery a transparentnosti.
Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies