Šéfka diplomacie EÚ Ashtonová vyzvala Egypt, aby prepustil protestujúcich

NETKY.SK • 28 Január 2011, 08:18 • 2 min
Šéfka diplomacie EÚ Ashtonová vyzvala Egypt, aby prepustil protestujúcich

Šéfka diplomacie EÚ Ashtonová vyzvala Egypt, aby prepustil protestujúcich

slovakia

left justify in out

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vyzvala dnes egyptské úrady, aby prepustili demonštrantov, ktorých od utorka zadržiava egyptská polícia. V Egypte vypukli tento týždeň rozsiahle občianske nepokoje - protestujúci žiadajú odstúpenie prezidenta Husního Mubaraka.
      "Ľutujem straty na životoch pri protestoch, ktoré sa uskutočnili v Egypte, a súcitím s rodinami i známymi obetí. Správy hovoria aj o veľkom počte zranených, zatknutých a použití násilia. Vyzývam všetky strany na zdržanlivé konanie a egyptské úrady, aby prepustili demonštrantov, ktorí boli zadržaní. Sloboda vyjadrovať sa a sloboda združovania patria medzi základné práva každého človeka, preto vyzývam egyptské úrady, aby plne rešpektovali a chránili práva svojich občanov," napísala v oficiálnom komuniké Ashtonová.  
      Polícia od utorka, keď v krajine vypukli protivládne demonštrácie, zadržala celkovo vyše 1000 osôb. Protesty v niekoľkých mestách, vrátane Káhiry a Suezu, pokračujú dnes už tretím dňom.
      Demonštranti žiadajú rezignáciu prezidenta Husního Mubaraka, ktorý je pri moci od roku 1981. Počas stretov bezpečnostných síl s protestujúcimi boli od utorka zabití najmenej štyria ľudia vrátane jedného policajta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies