Efektívnu regionálnu politiku v Banskej Bystrici chce presadzovať novozriadený inštitút

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 13:06 • 2 min
Efektívnu regionálnu politiku v Banskej Bystrici chce presadzovať novozriadený inštitút

BANSKÁ BYSTRICA – Problémy miestneho a regionálneho rozvoja nie je možné úspešne riešiť, ak sa neuskutočnia zásadné zmeny v regionálnej politike na národnej úrovni, tvrdí Inštitút regionálnej politiky (IReP), ktorý vznikol cez víkend v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou chce prispieť k vytvoreniu účinnej regionálnej politiky na národnej i regionálnej a miestnej úrovni. „Základným cieľom Inštitútu je presadzovanie a podpora aktivít vedúcich k tvorbe novej efektívnej a účinnej národnej regionálnej politiky na Slovensku, založenej na subsidiarite a teritoriálnych nástrojoch podpory regionálneho rozvoja,“ informoval agentúru SITA analytik a člen výkonného výboru Miroslav Seget.

„Sme nestranícke odborné združenie, ktorého ambíciou je formulovať novú regionálnu politiku pre Slovensko na teritoriálnych princípoch namiesto sektorových,“ povedal Stanislav Mičev, ktorý bol zvolený za prezidenta inštitútu. Práve v chybnom prístupe k regiónom vidí Mičev hlavnú príčinu v pretrvávajúcich sociálno-ekonomických rozdieloch Slovenska medzi jeho okresmi. Inštitút regionálnej politiky chce výrazne vstúpiť do prípravy a pripomienkovania národných plánov regionálneho rozvoja.

 

„Na ustanovujúcom stretnutí v Banskej Bystrici zaznela myšlienka odbornej prípravy kandidátov do komunálnych volieb. Rozhodli sme sa preto pripraviť celý súbor školení – komunálneho vzdelávania pre nezávislých kandidátov,“ dodal prezident o najbližších plánoch inštitútu. Podľa neho je to zároveň aj ponuka pre mladých ľudí, ktorí vďaka súčasnému spoločenskému dianiu majú zvýšený záujem o politiku, aby prekonali strach a uchádzali sa o dôveru vo vlastnej komunite v komunálnych voľbách. „Cítime záujem mladých ľudí a sme tu aj pre nich. Je čas, aby aj do komunálnej politiky prišiel nový vietor, kde sa spojí odbornosť a slušnosť,” uzavrel Mičev.

Inštitút zverejnil okruh analytikov, ktorí s ním spolupracujú. Podľa Mičeva každý z analytikov reprezentuje jasne definovanú programovú oblasť, od regionálneho rozvoja, dopravy, životného prostredia, kultúry, zdravotníctva, sociálnych vecí až po európsku politiku. Viac o zámeroch inštitútu sa nachádza na internetovej stránke www.irep.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies