Šéf ruskej diplomacie Lavrov začal dvojdňovú návštevu Británie

NETKY.SK • 15 Február 2011, 08:01 • 2 min
Šéf ruskej diplomacie Lavrov začal dvojdňovú návštevu Británie

Šéf ruskej diplomacie Lavrov začal dvojdňovú návštevu Británie

slovakia

left justify in out

img

K zlepšeniu napätých britsko-ruských vzťahov by mala prispieť dvojdňová návšteva šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý dnes pricestoval do Londýna.
      Ruský minister zahraničných vecí, ktorého cesta poslúži aj príprave plánovanej návštevy britského premiéra Davida Camerona v Ruskej federácii, sa s predsedom vlády hostiteľskej krajiny, ako aj svojím rezortným partnerom William Hagueom stretne v utorok.
      Moskovský spravodajca britského denníka Guardian Luke Harding, ktorého minulý týždeň vyhostili z Ruska kvôli sporu o platnosti jeho víz, sa po získaní nových víz vrátil počas uplynulého víkendu, teda krátko pred Lavrovovou návštevou v Londýne do ruskej metropoly.
      Podľa Guardianu Hardinga vyhostili z Ruska v novembri pre dôvody, ktoré nevysvetlili. Následne mu však predĺžili víza do mája. Keď sa však pokúsil vrátiť 5. februára do Ruska, deportovali ho pracovníci bezpečnosti, ktorí mu povedali: "Rusko je pre vás uzavreté".
      Lavrov neskôr informoval, že Harding porušil pravidlá akreditácie, ale umožnia mu pokračovať v jeho práci v Rusku.
      Vzťahy Moskvy a Londýna v uplynulých rokoch naštrbilo britské vyhostenie údajných ruských špiónov, zavraždenie bývalého agenta ruskej KGB Alexandra Litvinenka v Londýne a udelenie azylu kritikovi Kremľa, miliardárovi Borisovi Berezovskému.
      Britský minister pre európske záležitosti David Liddingtom v uplynulom týždni v Dolnej snemovni britského parlamentu vyhlásil, že  hoci Británia a Rusko majú veľa spoločných záujmov, "je tiež dôležité nebáť sa pri rozhovoroch s ruskými ministrami a predstaviteľmi veľmi jasne spomenúť oblasti, v ktorých sa nezhodujeme, ostro nezhodujeme".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona