Šéf OSN vymenoval Jána Kubiša za osobitného vyslanca pre Afganistan

NETKY.SK • 25 November 2011, 02:17 • 2 min
Šéf OSN vymenoval Jána Kubiša za osobitného vyslanca pre Afganistan

Šéf OSN vymenoval Jána Kubiša za osobitného vyslanca pre Afganistan

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vymenoval v stredu slovenského diplomata Jána Kubiša za svojho budúceho osobitného vyslanca pre Afganistan. Na tomto náročnom poste tak dochádza k tretej zmene za štyri roky.
Kubiš nahradí Staffana de Misturu zo Švédska, ktorého funkčné obdobie vyprší 31. decembra.
Kubiš (59), ktorý rozpráva piatimi jazykmi a vyštudoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov, je bývalým ministrom zahraničných vecí Slovenskej republiky. Zároveň má za sebou dlhú kariéru ako predstaviteľ medzinárodných organizácií. V rokoch 1999-2005 bol napríklad generálnym tajomníkom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
Naposledy Kubiš zastával funkciu šéfa Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) vo švajčiarskej Ženeve.
OSN (Organizácia Spojených národov) nemá žiadne mierové sily v Afganistane, kde vojaci USA a NATO bojujú proti povstalcom z fundamentalistického hnutia Taliban. Misia OSN, známa ako UNAMA, poskytuje politickú podporu a humanitárnu pomoc, pričom vypracováva ostro sledované správy o počtoch civilných obetí afganského konfliktu.
V oznámení OSN o vymenovaní Jána Kubiša sa označuje afganský post ako "jedno z najnáročnejších pracovných miest". V apríli zahynulo sedem zamestnancov OSN pri útoku na komplex tejto organizácie v severoafganskom meste Mazáre Šaríf.
Funkcia je takisto politicky kontroverzná. Predchodca De Misturu, Kai Eide z Nórska, sa dostal so svojím americkým zástupcom Petrom Galbraithom do sporu o riešení volebných podvodov v Afganistane. Spor sa skončil prepustením Galbraitha.
Eideho predchodcu Toma Königsa z Nemecka kritizovali niektorí západní diplomati pri OSN ako neschopného. De Misturovi sa podarilo vyhnúť sporom a kritike od svojho nástupu do úradu vlani v marci.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona