Šef nebankových subjektov Vladimír Fruni zostáva vo väzení

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 12:31 • 2 min
Šef nebankových subjektov Vladimír Fruni zostáva vo väzení

Šef nebankových subjektov Vladimír Fruni zostáva vo väzení

slovakia

left justify in out

Šéf nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni zostáva vo väzení. Na dnešnom verejnom pojednávaní o tom rozhodol Senát Okresného súdu v Trenčíne.
Senát zamietol žiadosť sestry obvineného o podmienečné prepustenie, obhajca aj navrhovateľka podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Krajský súd (KS) v Trenčíne.
„Podľa OS nenastala žiadna podstatná zmena, ktorá by bola rozhodujúca pre iné posúdenie návrhu o podmienečné prepustenie odsúdeného,“ informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.
Rozhodnutie OS nemá podľa Fruniho obhajcu oporu v žiadnom zákone. Zdôraznil, že dovolanie podal aj voči zamietavému rozhodnutiu KS o prepustení z marca 2010. „Verím, že sa ľudia, ktorí to budú hodnotiť, spamätajú a zistia, že zákon platí pre všetkých rovnako. Či sa to niekomu páči alebo nie. A rozhodnutie súdu, to je hanba slovenskej justície,“ dodal.
OS v Trenčíne vyhovel 13. januára 2010 Fruniho žiadosti o podmienečné prepustenie na slobodu po tom, ako si odpykal dve tretiny trestu. Rozhodnutie OS zrušil trenčiansky KS na neverejnom zasadnutí 4. marca, keď vyhovel sťažnosti prokurátora.
Najvyšší súd (NS) SR v máji 2007 potvrdil trest aj Fruniho spoločníkovi Františkovi Matíkovi a zamietol tak odvolanie, ktoré podali voči rozsudku Špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku. Zároveň NS SR potvrdil ich vinu z trestných činov podvodu formou spolupáchateľstva a porušenia pravidiel v hospodárskom styku, ktorých sa mali dopustiť v súvislosti s krachom nebankových finančných inštitúcií, ako aj prepadnutie ich majetku. Matík na výkon trestu dodnes nenastúpil, už niekoľko rokov sa skrýva.
Spolu s nimi odsúdil ŠS na sedem rokov väzenia Mariána Šebeščáka (48) a zaradil ho do prvej nápravnovýchovnej skupiny. Ten sa vtedy neodvolal, v súčasnosti je už na slobode. Štvrtú obžalovanú, Annu M., senát ŠS oslobodil.
Obžalovaní mali od roku 1997 do 4. februára 2002, kedy spoločnosti zavreli všetky svoje pobočky, uzatvoriť viac ako 850.000 zmlúv. Výška vkladov predstavovala okolo 63 miliárd korún (dve miliardy eur). Obžaloba vyčíslila škodu na takmer 14,5 miliardy korún (481,3 milióna eur), čo predstavujú nevyplatené vklady poškodených občanov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies