Šéf MAAE: Japonsko bezpochyby jadrovú krízu prekoná

NETKY.SK • 21 Marec 2011, 12:44 • 2 min
Šéf MAAE: Japonsko bezpochyby jadrovú krízu prekoná

Šéf MAAE: Japonsko bezpochyby jadrovú krízu prekoná

slovakia

left justify in out

img

Situácia v poškodenej japonskej jadrovej elektrárni je naďalej veľmi vážna, uviedol dnes generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano. Podľa vlastných slov však nepochybuje, že krajina krízu prekoná.
      "Kríza stále nebola vyriešená a situácia v jadrovej elektrárni Fukušima-I je naďalej veľmi vážna," uviedol Amano na mimoriadnom zasadnutí rady MAAE. "Nepochybujem, že táto kríza bude účinne prekonaná," dodal vo vyhlásení poskytnutom novinárom. Konštatoval tiež, že jadrová energia bude naďalej dôležitou a schodnou možnosťou pre mnohé krajiny.
      Amano po návrate do viedenského sídla dozornej agentúry OSN z rodného Japonska okrem toho uviedol, že kríza okolo jadrovej elektrárne odhalila vážne problémy v reakcii vlád na katastrofy, ktoré sa musia zlepšiť.
      Vlády musia rýchlejšie odovzdávať informácie a medzinárodní experti si musia rýchlejšie vymieňať poznatky, uviedol Amano. Žiada tiež prehodnotenie úlohy samotnej MAAE v oblasti nukleárnej bezpečnosti. Agentúra síce stanovuje bezpečnostné normy, ktorých dodržiavanie a kontrola je však vecou jednotlivých štátov, konštatovala tlačová agentúra DPA.


Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies