Šéf Gazrpomu oznámil začiatok budovania plynovodu Južný prúd

NETKY.SK • 14 Október 2010, 07:34 • 2 min
Šéf Gazrpomu oznámil začiatok budovania plynovodu Južný prúd

Šéf Gazrpomu oznámil začiatok budovania plynovodu Južný prúd

slovakia

left justify in out

img

Ruský energetický koncern Gazprom začne stavať medzinárodný plynovod South Stream (Južný prúd) v roku 2013. Prvé miliardy kubických metrov paliva dodá odberateľom v roku 2015. Dnes to v Bukurešti povedal po stretnutí s rumunským premiérom Emilom Bocom prezident Gazpromu Alexej Miller. Plyn týmto potrubím, ktorého časť bude položená na dne Čierneho mora, bude pochádzať z nálezísk z oblasti Kaukazu.
      Miller nepochybuje o tom, že sa termín sprevádzkovania Južného prúdu dodrží. Podľa neho nebude konkurentom nijakého podobného plynárenského projektu v regióne.
      Gazprom nepredpokladá, že pri získavaní prostriedkov na financovanie Južného prúdu budú vznikať nejaké problémy.
      Rovnako ako Severný prúd, ktorý sa už stavia cez Baltické more, aj Južný prúd bude obchádzať štáty, ktoré by mohli z nejakého dôvodu blokovať prepravu paliva odberateľom. V prípade severnej trasy išlo o Bielorusko, Južný prúd sa vyhne Ukrajine. Jeho plánovaná ročná prepravná kapacita bude 63 miliárd kubických metrov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies