Šéf britskej diplomacie hovoril v Moskve o zlepšovaní vzťahov

NETKY.SK • 14 Október 2010, 07:43 • 2 min
Šéf britskej diplomacie hovoril v Moskve o zlepšovaní vzťahov

Šéf britskej diplomacie hovoril v Moskve o zlepšovaní vzťahov

slovakia

left justify in out

img

Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes na návšteve Ruska povedal, že Londýn a Moskva musia spolupracovať na riešení globálnych bezpečnostných problémov napriek rozporom, ktoré poznačili ich vzťahy.
      Hague hovoril na svojej prvej návšteve Moskvy, ktorá je stredom pozornosti pre možné známky zlepšenia britsko-ruských vzťahov, napätých po sporoch v otázkach ako otrávenie bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka v Londýne v roku 2006.
      Šéf britskej diplomacie po rozhovoroch s rezortným partnerom Sergejom Lavrovom uznal, že problémy pretrvávajú. Zdôraznil však, že Rusko a Británia sa musia usilovať o ich vyriešenie, a to "trpezlivo, prostredníctvom dialógu a diplomacie".
      Lavrov sa vyjadril podobne, keď povedal, že prípad Litvinenka a ďalšie problémy by nemali brániť spolupráci v iných otázkach. Potvrdil tiež, že Rusko je ochotné spolupracovať s britskými úradmi na vyšetrovaní smrti agenta za predpokladu, že Londýn mu poskytne získané dôkazy. Moskva odmietla britskú žiadosť o vydanie hlavného podozrivého s odvolaním sa na to, že ruská legislatíva to neumožňuje.
      Prípad Litvinenka prispel k tomu, že sa britsko-ruské vzťahy dostali na najhoršiu úroveň od studenej vojny. Narušili ich tiež vzájomné obvinenia zo špionáže, postup ruských úradov proti kultúrnej organizácii Britská rada (British Council) či spory okolo britsko-ruskej ropnej spoločnosti TNK-BP.
      Britská vláda sa v poslednom čase snažila o zlepšenie vzťahov a zdôrazňovala oblasti, v ktorých môžu obe krajiny spolupracovať. Hague dostal pozvánku do Moskvy po tom, ako sa ruský prezident Dmitrij Medvedev a britský premiér David Cameron na tohtoročnom summite G8 v zhodli, že si želajú rozvinúť "silnejší a produktívnejší vzťah".

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona