Vodca čečenských povstalcov Doku Umarov prenechal miesto mladším

NETKY.SK • 2 August 2010, 13:33 • 2 min
Vodca čečenských povstalcov Doku Umarov prenechal miesto mladším

Vodca čečenských povstalcov Doku Umarov prenechal miesto mladším

slovakia

left justify in out

img

Vodca čečenských povstalcov Doku Umarov, ktorý sa prihlásil k tohtoročným bombovým útokom na moskovské metro so 40 obeťami, sa stiahne do úzadia.
      Uviedla to v nedeľu na svojej stránke britská spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na video, v ktorom muž vyzerajúci ako 46-ročný Umarov hovorí, že odovzdáva vodcovstvo mladšiemu spolubojovníkovi. Má ním byť "viac energický" Aslambek Vadalov, ktorý na videu sedí vedľa Umarova.
      Video sa objavilo na francúzskej internetovej stránke pre zdieľanie takýchto obsahov, odkiaľ ho odstránili v nedeľu. Domnelý Umarov na ňom ďalej hovorí, že bude naďalej osobne viesť "džihád" (svätú vojnu) proti nadvláde Ruska na Kaukaze.
      Doku Umarov je jedným z mála povstaleckých vodcov, ktorí prežili separatistickú vojnu s Ruskom. V separatistickej čečenskej vláde (1996-1999) bol ministrom bezpečnosti.
      Rusko a USA považujú Umarova za teroristu. Vodcom povstalcov sa stal po smrti svojho predchodcu Abdula-Chálima Sajdulajeva, ktorý zahynul pri policajnej akcii v júni 2006. Pred útokmi na moskovské metro z marca 2010 oznámil, že nariadil bombový útok na vlak premávajúci medzi Moskvou a Petrohradom, pri ktorom v novembri 2009 zahynulo 26 ľudí.
      V júni 2004 Umarov vyhlásil, že hral kľúčovú úlohu pri organizovaní povstaleckých útokov v Ingušsku, pri ktorých bolo zabitých niekoľko desiatok ľudí vrátane úradujúceho ministra vnútra.
      V Čečensku má byť zapletený do série únosov a vrážd ľudí spolupracujúcich s tamojšou proruskou vládou.
      Podľa propovstaleckej internetovej stránky Kavkaz Centr sa Umarov nástupca Aslambek Vadalov zúčastnil na prvej čečenskej vojne v rokoch 1994-1996, v roku 1999 bojoval proti ruským silám pod velením Chattába, ktorý zahynul v roku 2002. Umarovi prisahal vernosť v roku 2007.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies