Čečensko: Prezident bráni spôsob, ako zaobchádza s tamojšími ženami

NETKY.SK • 8 Marec 2011, 12:44 • 2 min
Čečensko: Prezident bráni spôsob, ako zaobchádza s tamojšími ženami

Čečensko: Prezident bráni spôsob, ako zaobchádza s tamojšími ženami

slovakia

left justify in out

img

Čečenský líder Ramzan Kadyrov nesúhlasí s obvineniami organizácií na ochranu ľudských práv, že na ženách v republike Ruskej federácie uplatňuje prísne islamské zákony.
      Kadyrov dnes vyhlásil, že čečenské ženy nosia pokrývky hlavy, lebo sú moslimky, a je to tiež súčasť miestnych tradícií.
      Počas tlačovej konferencie so zahraničnými novinármi, ktorá sa v čečenskom hlavnom meste Groznyj pretiahla a trvala aj po polnoci, čečenský líder dodal, že jemu osobne sa ženy s pokrývkami hlavy páčia. "Žiaden účes, žiadna farba ani líčidlá by nemohli vytvoriť takú krásu," povedal Kadyrov.
      Aktivisti za ľudské práva informovali, že Kadyrovova vláda navodila atmosféru strachu a zastrašovania, ktorá núti väčšinu žien nosiť pokrývky hlavy. Zaznamenali dokonca aj útoky paintballovými guľôčkami na ženy, ktoré si odmietli zakrývať hlavu.
      Kadyrov poprel, že vyvíjajú akýkoľvek nátlak na ženy, ktoré odmietajú pestovať islamskú módu.
      "V Groznom môžete vidieť ženy v minisukniach a bez pokrývky hlavy," povedal Kadyrov a široko sa usmial. "Keby som ich nútil obliekať sa inak, zajtra by ma zosadili," dodal.
      Kadyrov sa takisto vzpiera ruskému zákonu a povzbudzuje čečenských mužov, aby mali viac než jednu manželku. Vyhlásil, že on sám má iba jednu a miluje ju, ale jedného dňa sa možno ožení s ďalšou ženou.
      "Ak raz uvidím ženu, krajšiu ako moja manželka, prečo by som mal za ňou chodiť a hrešiť s ňou, ak mi islam povoľuje vziať si ju za ženu?" dodal prezident Čečenska, autonómnej republiky Ruskej federácie na severe Kaukazu.
      Kadyrov vládne v Čečensku železnou päsťou od nástupu do úradu po svojom otcovi, ktorého zabili povstalci pri bombovom atentáte v máji 2004. Silne ho podporuje Vladimir Putin, súčasný ruský premiér a exprezident.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies