Edward Snowden pozdravil hackerský kongres: Naša práca je dôležitá, vyhlásil

NETKY.SK • 29 December 2017, 15:35 • 2 min
Edward Snowden pozdravil hackerský kongres: Naša práca je dôležitá, vyhlásil

LIPSKO - Whistleblower a bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden sa cez telemost z Ruska prihovoril účastníkom najväčšieho európskeho kongresu hackingu.

slovakia

left justify in out

Tisíckam účastníkom podujatia, ktoré sa koná v týchto dňoch v nemeckom Lipsku, adresoval Snowden povzbudzujúce slová a vyzval ich, aby boli ďalej kritickí a nedôverčiví k vládnucim elitám. „Tento rok dokázal, aký dôležitý je náš skepticizmus,“ povedal 34-ročný počítačový expert, ktorý v roku 2013 celému svetu odhalil nekontrolované globálne sliedenie americkej spravodajskej agentúry NSA.

 

Ako je známe, dnes žije v Rusku, ktoré mu ponúklo azyl. „Naša práca nebola nikdy dôležitejšia,“ vyhlásil Snowden. Svet sa podľa neho spolieha na hackerskú komunitu.

 

Stretnutie, ktoré tento známy whistleblower pozdravil, sa volá Chaos Communication Congress a koná sa už od roku 1984. Témami sú rôzne technické aj politické otázky súvisiace s bezpečnosťou, kryptografiou, ochranou súkromia a online slobodou prejavu. Kongres sa od svojho založenia konal na rôznych miestach Nemecka a jeho termín sa ustálil na 27. až 30. decembra. Považuje sa za najväčšiu udalosť svojho druhu, spoločne s kongresom DEF CON konaným v Las Vegas. Na aktuálny ročník sa zaregistrovalo asi 15 000 záujemcov.

 

Keď sa Edward Snowden objavil na veľkých obrazovkách pred prítomnými účastníkmi, potlesk bol obrovský. Priamo z pódia ho uviedol právnik Richard Tibbo – presne ten človek, ktorý zorganizoval Snowdenov únik z hotela v Hongkongu, potom jeho predstavenie verejnosti a následné ukrývanie. Snowden aj počas telemosta opäť vyzdvihol odvahu Tibba aj ďalších ľudí, ktorí mu pomáhali. Upozornil, že viacerí z toho mli problémy a existenčne si pohoršili. Napriek tomu mu stále vyjadrujú podporu a za svojím konaním si stoja.

 

V rámci Snowdenovho vystúpenia došlo aj na otázky z publika, pričom niektoré boli dosť ostré. Jeden z účastníkov sa opýtal, či sa už v Hongkongu stretol s oficiálnymi zástupcami Ruska. Na to Američan nechcel priamo odpovedať, vyhlásil však, že nebol ruským špiónom. Naznačil, že ísť do Ruska nebolo jeho cieľom. „Malo by zmysel, že týpek, ktorý ani nedokončil strednú školu, ale zarába kvantá peňazí, pracuje v CIA a NSA, žije na Havaji s krásnym dievčaťom, ktoré miluje – že tento týpek zahodí svoj život, aby mohol odísť do Ruska? Obzvlášť keď vieme, že je proti dozoru štátu nad občanmi?“ – položil Snowden rečnícku otázku. „A keby to tak bolo a bol by ruský špión, prečo by, dočerta, letel do Hongkongu a nie rovno do Moskvy?“

 

Po tejto debate sa na záver Snowden svojím kolegom hackerom poďakoval za to, že sú takí skeptickí, ale požiadal ich, by to zasa ani nepreháňali. „Ďakujem za spochybňujúce otázky aj za to, že ste skeptickí. Ale nebuďte blázni,“ povedal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies