Edward Snowden odmietol závery vyšetrovacej správy Snemovne reprezentantov

NETKY.SK • 16 September 2016, 06:49 • 2 min
Edward Snowden odmietol závery vyšetrovacej správy Snemovne reprezentantov

WASHINGTON - Americký informátor Edward Snowden odmietol vyšetrovaciu správu výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, ktorá ostro kritizuje jeho aktivity. Podľa daného dokumentu bol Snowden nespokojný zamestnanec a výsledkom jeho skutkov bola iba pomoc nepriateľom USA.

slovakia

left justify in out

Správa zároveň popiera jeho vlastné vnímanie sa ako informátora, resp. whistle-blowera, teda osoby, ktorá zverejňuje údaje o aktivite považovanej za protiprávnu, neetickú či všeobecne nesprávnu. Správa prichádza paralelne s uvedením biografického filmu "Snowden" od režiséra Olivera Stonea, oznámila dnes stanica BBC.

 

Snowden, žijúci od roku 2013 v ruskom exile, na sociálnej sieti Twitter napísal: "Ich správa je tak neobratne skreslená, že ak by nešlo o takýto zlý úmysel, vyznela by zábavne."

 

Väčšina údajov, ktoré Snowden získal počas svojho pôsobenia v Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA), sa vzťahuje na vojenské tajomstvá, ktoré nemajú nič do činenia so súkromím Američanov a ktorých účelom bolo "chrániť amerických vojakov v zahraničí alebo poskytovať nevyhnutnú ochranu voči teroristom," uvádza sa v 36-stranovej správe.

 

Skupina ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International (AI) alebo Human Rights Watch (HRW) vyzvala v stredu prezidenta USA Baracka Obamu, aby Snowdenovi udelil milosť, keďže podľa nich tento informátor "konal výlučne vo verejnom záujme". Biely dom však túto možnosť zamietol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies