Edward Snowden neuspel ani na Islande, odmietli mu udeliť azyl

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 06:51 • 2 min
Edward Snowden neuspel ani na Islande, odmietli mu udeliť azyl

LONDÝN - Skupina poslancov parlamentu na Islande predložila návrh na udelenie islandského občianstva bývalému spolupracovníkovi americkej tajnej služby Edwardovi Snowdenovi, ktorý je na úteku pred americkými úradmi a neúspešne žiada o azyl v desiatkach krajín vrátane Islandu.

slovakia

left justify in out

Návrh o udelení občianstva získal vo štvrtok v hlasovaní islandského parlamentu len malú podporu, keď zaň hlasovalo len šesť poslancov z celkového počtu 63 zákonodarcov. Informovala o tom agentúra AP.

Edward Snowden uviazol bez platných cestovných dokladov v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremeťjevo, pretože počas letu do Ruska mu Spojené štáty zrušili platnosť pasu.

Na získanie azylu na Islande by sa Američan potreboval najprv dostať na islandské územie. Situáciu by zjednodušilo udelenie občianstva, zdôvodňovala svoj návrh skupina poslancov parlamentu.

Snowden vydal vo štvrtok prostredníctvom WikiLeaks vyhlásenie, v ktorom napadol americkú vládu za to, že zrušila platnosť jeho pasu a nechala ho "bez štátnej príslušnosti", hoci nebol za nič odsúdený. "Ich cieľom je vystrašiť - nie mňa, ale tých, ktorí by prišli po mne," vyhlásil 29-ročný muž, ktorý zverejnil podrobnosti o rozsiahlej elektronickej špionáži Spojených štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona