Edward Snowden ide do vedenia mimovládnej organizácie za slobodu tlače FPF

NETKY.SK • 15 Január 2014, 11:59 • 2 min
Edward Snowden ide do vedenia mimovládnej organizácie za slobodu tlače FPF

MOSKVA - Bývalý spolupracovník Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden, ktorý odhalil nezákonné praktiky amerických tajných služieb v Európe, sa stane členom predsedníctva Nadácie za slobodu tlače (FPF) - mimovládnej organizácie so sídlom v USA, ktorá vznikla v roku 2012 a získala podporu množstva aktivistov, filmárov a osobností šoubiznisu. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Je to môj osobný hrdina," povedal FPF Daniel Ellsberg s tým, že Snowden je stelesnením slova whistleblower - teda človek, ktorý upozorní na protiprávnu činnosť.

Snowden, ktorý v súčasnosti žije v Rusku, kde získal dočasný politický azyl, súhlasil s návrhom a formálne sa zapojí v nadácii vo februári.

Vo vedení mimovládnej organizácie, ktorá si za ceľ kladie podporu slobody slova a tlače, je okrem Ellsberga, bývalého analytika americkej armády, známeho zverejnením kontroverznej správy s názvom Pentagon Papers v roku 1971 o praktikách armády USA počas vojny vo Vietname, i známy hollywoodsky herec John Cusack či novinári Glenn Greenwald a Laura Poitrasová.

Podľa RIA Novosti organizácia FPF založila na internete platformu pre potenciálnych whistleblowerov s názvom SecureDrop a podporuje tiež server WikiLeaks.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies