Eduarda Hegera mrzí vývoj v slovensko-maďarských vzťahoch

NETKY.SK • 7 August 2021, 14:48 • 2 min
Eduarda Hegera mrzí vývoj v slovensko-maďarských vzťahoch

BRATISLAVA - Predsedu vlády Eduarda Hegera mrzí vývoj v slovensko-maďarských vzťahoch v uplynulých dňoch, ktorý vyvolala návšteva a vyjadrenia predsedu maďarského parlamentu László Kövéra v Šamoríne.

slovakia

left justify in out

Premiér vo vyhlásení dodal, že predmetné vyjadrenia o potrebe ospravedlnenia za historické krivdy vnášajú do spoločnosti napätie a narúšajú spoločný záujem o dobré a priateľské susedské vzťahy.

 

img

 

Súvisiaci článok: Šéf maďarského parlamentu sa objavil na Slovensku bez ohlásenia! Naštrbil tým susedské vzťahy?

„Záujem o dobré a priateľské vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom som osobne, ako predseda vlády, niekoľkokrát zdôraznil a deklaroval na stretnutiach s maďarským predsedom vlády a predsedom parlamentu počas mojej oficiálnej návštevy v Budapešti 29. júna," povedal Heger s tým, že bol uistený o rovnakom záujme z maďarskej strany..

Premiér zároveň pripomenul, že Slovensko a Maďarsko podpísali v 90. rokoch významnú zmluvu o priateľskej spolupráci, ktorá má pozdvihnúť vzťahy medzi oboma štátmi a národmi na novú úroveň a súčasná vláda v ich budovaní pokračuje. Na otváranie spoločných tém je preto podľa neho potrebné využívať spoločné rokovania. „Budúci týždeň mám plánovaný ďalší regionálny výjazd, tentokrát na južné Slovensko, kde budem so zástupcami regiónov a občanmi hovoriť aj o tom, ako im naša vláda môže pomôcť zlepšiť ich budúcnosť a život na Slovensku." 

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Minister Ivan Korčok žiada od Maďarska rešpekt voči Slovensku! Podporil ho aj Boris Kollár

Ivan Korčok tento týždeň kritizoval účasť predsedu maďarského parlamentu László Kövera na odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne v pondelok 2. augusta. Ten povedal, že Maďari očakávajú ospravedlnenie za historické krivdy. Korčok v tejto súvislosti zdôraznil, že je rozčarovaný z toho, ako je z Budapešti stále počuť na adresu Slovenska odkazy a poučenia týkajúce sa spoločnej histórie. „Rozhodne však odmietam to, že druhý najvyšší predstaviteľ Maďarska má potrebu prísť prezentovať svoje videnie histórie priamo na Slovensko," povedal. V súvislosti s neohlásenou návštevou Kövera na Slovensku zaslalo ministerstvo zahraničia maďarskej strane diplomatickú nótu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona