Eduard Kukan: Amerika by rýchlo pochopila, že izolacionizmus jej nepomôže

NETKY.SK • 11 November 2016, 10:29 • 2 min
Eduard Kukan: Amerika by rýchlo pochopila, že izolacionizmus jej nepomôže

BRUSEL - Európsky parlament (EP) pri prvej návšteve Donalda Trumpa vo funkcii amerického prezidenta v Bruseli pripomenie, že Spojené štáty sú tradičným spojencom Európy a Európania chcú s Američanmi aj naďalej rozvíjať tradičné dobré vzťahy. Uviedol to slovenský europoslanec Eduard Kukan.

slovakia

left justify in out

Kukan upozornil, že predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý zastupuje tábor sociálnych demokratov, ale aj Joseph Daul, predseda Európskej ľudovej strany, ktorá má najpočetnejšie zastúpenie v europarlamente, prejavili ústretovosť voči Trumpovi. Krátko po oznámení výsledkov amerických prezidentských volieb vydali pozitívne a konštruktívne vyhlásenia, v ktorých sa zdôrazňuje, že Európa považuje USA za svojho spojenca a priateľa, za štát, s ktorým chce úzko spolupracovať pri riešení svetových otázok. Podľa ich odkazu budú Európania robiť všetko pre to, aby sa takýto druh spolupráce, aký bol aj doteraz, upevňoval.

 

"Chceme udržať takýto typ spolupráce aj naďalej a s takýmto postojom privítame aj nového amerického prezidenta," uviedol poslanec. Kukan, ktorý je členom výboru EP pre zahraničné veci a tiež predsedom Delegácie pri parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ–Srbsko, v rozhovore pre TASR upozornil, že európsko-americká súčinnosť je dôležitá v súvislosti s dianím na Balkáne. Všetky západobalkánske krajiny majú eurointegračné ambície, rokujú s Bruselom, v niektorých však majú Američania väčší vplyv ako EÚ, napríklad v Albánsku a Kosove.

 

"Viac tam dosiahneme spoločnými silami," priznal Kukan, ktorý bol ako europoslanec vždy zapojený do vzťahov EP s balkánskymi krajinami. Kukan zároveň upozornil, že izolacionizmus, na ktorý sa počas predvolebnej kampane odvolával Trump, by Spojeným štátom viac uškodil ako pomohol. "Izolacionizmus im nepomôže, rýchlo by sa o tom presvedčili," skonštatoval a dodal, že americká strana sa už aj v minulosti, keď panovali nejaké napätia vo vzťahu k EÚ, presvedčila, že sme si navzájom potrební. Napríklad v boji proti terorizmu bol pri kontrole osobných dát leteckých pasažierov (PNR) nakoniec súhlas europarlamentu potrebný.

 

Kukan predpovedá, že aj v Trumpovej administratíve nakoniec prevládne "chladný kalkul" a triezve uvažovanie. "Američania sú pragmatici. Zistia, že spôsob ďalšieho úspešného rozvoja je v spolupráci a v jej prehlbovaní a nie v snahe dostať sa do izolácie," povedal Kukan. Podľa jeho slov aj po prezidentských voľbách v USA stále platí, že Európa a Amerika sú spojené nádoby, pričom "z našej európskej strany je absolútna pripravenosť na takýto druh spolupráce".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona