Eduard Heger reagoval na protesty študentov: Je to nedorozumenie!

NETKY.SK • 16 November 2021, 18:01 • 2 min
Eduard Heger reagoval na protesty študentov: Je to nedorozumenie!

BRATISLAVA - Študenti, akademická obec a verejnosť vyjadrili Zodpovedným protestom za slobodné univerzity v utorok v Bratislave svoj nesúhlas s novelou zákona o vysokých školách. Návrh úprav vysokoškolskej legislatívy z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR považujú za nekoncepčný, legislatívno-technicky nekonzistentný, hovoria aj o politizácii či ohrození akademických slobôd.

slovakia

left justify in out

Protesty študentov sú dôsledkom nedorozumenia, uviedol to na margo pochodu ulicami Bratislavy predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti. S organizátormi protestov sa chce stretnúť.

 

img

 

Premiér tvrdí, že úlohou reformy vysokých škôl nie je zasiahnuť do ich autonómnosti. "Práve naopak, má priniesť kvalitnejšie a otvorenejšie akademické prostredie. Reforma sa musí uskutočniť, ak chceme, aby bolo Slovensko úspešnou krajinou s výkonnou ekonomikou a kvalitnými verejnými službami," povedal.

 

Prečítajte si tiež: Slovenská klimatická iniciatíva je sklamaná z výsledkov summitu COP26

 

Okrem toho podľa neho existujú aj ďalšie dôvody. Aby si každý občan našiel priestor pre sebarealizáciu a spokojný život a aby sa aspoň jedna slovenská vysoká škola umiestnila medzi top 500 vysokými školami sveta v renomovaných akademických rebríčkoch. "Reforma riadenia vysokých škôl podporuje akademické slobody smerom ku kvalitnému výskumu, tvorivej činnosti a dosiahnutiu merateľných výsledkov, a to najlepšie v medzinárodnom kontexte. Je hlbokým nedorozumením tvrdiť opak," poznamenal Heger.

 

 

Ako dodal, rád sa s organizátormi protestu osobne stretne, aby si mohli spoločne vyjasniť všetky otvorené otázky a obavy. "Verím, že nám všetkým, či už vláde alebo predstaviteľom vysokých škôl a študentom, ide v konečnom dôsledku o ten istý výsledok. Moderné školstvo, v ktorom sa rozvíjajú talenty a zručnosti," uzavrel. Ministerstvo neplánuje stiahnuť novelu zákona o vysokých školách. 

 

Možno vás zaujme: Štefan Hamran: Ak bude v stredu narušený verejný poriadok, polícia bude konať!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona