Eduard Heger naďalej dôveruje bezpečnostným zložkám štátu

NETKY.SK • 4 September 2021, 16:27 • 2 min
Eduard Heger naďalej dôveruje bezpečnostným zložkám štátu

BRATISLAVA - Premiér chápe ľudí, ktorí po rozhodnutí Generálnej prokuratúry zrušiť obvinenie bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému spochybňujú spravodlivosť v štáte.

slovakia

left justify in out

Eduard Heger však naďalej dôveruje súdom, polícii aj prokuratúre. Uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. "GP vydala viacero rozhodnutí a ľudia sa na mňa obracali, že majú pocit, že spravodlivosť utrpela silnú porážku. GP je však nezávislým orgánom." 

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Sporný paragraf 363 poriadne rozvíril verejnú mienku!

 

Zároveň odmietol tvrdenia, že strany uvažujú o zúžení sporného ustanovenia Trestného poriadku, paragraf 363, ktoré dáva možnosť GP rušiť obvinenie či trestné stíhanie len pod vplyvom aktuálnych udalostí. "My sme mali zúženie paragrafu v programovom vyhlásení vlády od roku 2020, nie je to nedávny nápad. Vtedy proti nemu žiadna organizácia nevystúpila. Robíme vec, ktorú máme naplánovanú od začiatku."

 

Pripomenul, že zmenu nebudú robiť politici, ale zriadená odborná pracovná skupina zložená zo špecialistov na trestné právo. "GP vydala viaceré rozhodnutia, ktoré rozvírili diskusiu. Teraz je čas, aby do toho vstúpili odborné hlasy. Som preto rád, že sme sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, kde odborníci povedia, kde je v trestnom poriadku hranica a kto má mať aké kompetencie." zhrnul Heger. Prvé stretnutie pracovnej skupiny by malo byť v pondelok.

 

Prečítajte si: Zmena paragrafu 363 klepne po prstoch Generálnej prokuratúre. Kolíková priblížila svoje predstavy

 

V diskusii sa premiér vyjadril aj k nástupcovi policajného prezidenta Petra Kovaříka, ktorý sa vzdal funkcie. "Som za to, aby sa o takéto posty uchádzali najlepší a výberový proces má byť transparentný." Premiér uistil, že minister vnútra Roman Mikulec má jeho dôveru napriek tomu, že opozícia opakovane žiada jeho odvolanie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies