Eduard Heger: Mier je to najdôležitejšie, čo Slovensku priniesla EÚ

NETKY.SK • 26 August 2021, 06:02 • 2 min
Eduard Heger: Mier je to najdôležitejšie, čo Slovensku priniesla EÚ

KOŠICE – Na podujatí Roadshow 2021 predseda vlády Heger poukázal aj na nepripravenosť slovenského zdravotníctva na nával covid pacientov počas druhej vlny pandémie.

slovakia

left justify in out

Najdôležitejšou vecou, ktorú Slovensku, ale aj každej členskej krajine, priniesol vstup do Európskej únie (EÚ), je mier. Počas stredajšej panelovej diskusie na roadshow rezortu diplomacie ku Konferencii o budúcnosti Európy v Košiciach to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

 

Mier nie je samozrejmosťou

„Ak sledujete situáciu v Afganistane, tak si každý uvedomí, že mier vôbec nie je samozrejmosť, nie je po celom svete. A my máme tú česť a možnosť žiť v jednom z najpokojnejších kútov sveta, a aj veľmi vyspelých. Slovensko dnes patrí ako členský štát do elitného klubu najvyspelejších krajín sveta,“ povedal.

 

img

 

Za ďalšie výhody členstva v EÚ označil aj otvorenie hraníc či eurozónu. Zároveň vyzdvihol spoločný postup EÚ pri zabezpečovaní vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pripomenul, že ak by Slovensko nebolo jej súčasťou, k vakcínam by sa dostalo omnoho neskôr.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Premiér Heger odovzdal medaily vojakom, ktorí evakuovali ľudí z Afganistanu

 

Vzdelávanie hrá prim

Čo sa týka fondu obnovy EÚ a eurofondov na Slovensku by sa z týchto zdrojov malo v najbližších rokoch najviac peňazí investovať do prioritných oblastí, za ktoré súčasná vláda považuje vzdelávanie, zdravotníctvo, digitalizáciu či životné prostredie. Podľa Hegera je na začiatku úspechu vyspelých krajín práve investícia do vzdelania.

 

Zvýšiť samotnú kvalitu škôl by sa podľa neho malo aj pritiahnutím zahraničných profesorov. V súvislosti so stavom zdravotníctva skonštatoval, že i súčasná pandemická situácia poukázala na to, že Slovensko v porovnaní s inými krajinami nebolo pripravené.

 

img

 

Budúcnosť EÚ by sa podľa premiéra mala tvoriť spoločne s verejnosťou aj na podobných diskusiách. „Poctivá diskusia, kde sa počúvame, kde vieme veľmi konštruktívne aj skritizovať veci a urobiť nápravu, to je to, čo potrebujeme v týchto mesiacoch absolvovať, aby mohla byť EÚ ešte lepším miestom pre život nás všetkých,“ dodal.

 

Budúcnosť EÚ

Cieľom podujatí s názvom Roadshow 2021 je otvorene diskutovať s verejnosťou o budúcnosti EÚ a podporiť zapojenie slovenskej verejnosti do Konferencie o budúcnosti Európy. Sériu podujatí organizuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR celkovo v 25 slovenských mestách.

 

 

Pre návštevníkov sú okrem iného pripravené aj rozhovory o európskych otázkach, prezentácie úspešných europrojektov, sprievodné kultúrne a interaktívne aktivity, súťaže a podobne.

 

Prečítajte si tiež: Premiér Heger je pripravený zachraňovať ľudí z Afganistanu. Čo na to povie Boris Kollár?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona