Edoganov protivník Gülen opätovne odmietol obvinenie, že stál za pokusom o puč

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 18:11 • 2 min
Edoganov protivník Gülen opätovne odmietol obvinenie, že stál za pokusom o puč

WASHINGTON - Moslimský klerik tureckého pôvodu Fethullah Gülen, ktorého Ankara dlhodobo obviňuje zo snahy rozvracať turecký štát, opätovne odmietol tvrdenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že zohral vedúcu úlohu v neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z noci na sobotu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre viaceré denníky, ktorý poskytol v sobotu (východoamerického času), tento niekdajší Erdoganov spojenec žijúci v americkom exile kritizoval pokus časti tureckej armády prevziať kontrolu nad krajinou, keďže podľa neho "nie je možné docieliť demokraciu prostredníctvom vojenskej intervencie". Na druhej strane však povedal, že nedokáže vylúčiť zapojenie svojich prívržencov v Turecku, ktorých podľa vlastných nevie s istotou identifikovať.


"Mojím odkazom pre Turkov je to, že nemajú nikdy vnímať priaznivo akúkoľvek vojenskú intervenciu," povedal Gülen podľa denníka New York Times vo svojom sídle v pensylvánskom Saylorsburgu. Vodca náboženského hnutia presadzujúceho mierumilovnú formu islamu zároveň ostro kritizoval správanie Erdoganovej vlády, ktorú prirovnal k "Hitlerovým silám SS".


"Nie sú tolerantní voči nijakej skupine, ak ju nemajú pod úplnou kontrolou," tvrdí Gülen, ktorý žije v USA od roku 1999. Podľa častí rozhovoru zverejnených na internetovom portáli denníka Guardian dokonca Gülen naznačuje, že pokus o prevrat mohol v Turecku zinscenovať samotný Erdogan.


Erdogan sa v sobotu obrátil priamo na prezidenta USA Baracka Obamu s požiadavkou, aby zabezpečil vydanie Gülena do Turecka. Minister zahraničných vecí USA John Kerry podľa agentúry DPA odpovedal, že Washington takúto žiadosť posúdi a "primerane" rozhodne.


Turecká vláda v sobotu kritizovala USA za to, že umožňujú Gülenovi pôsobiť na svojom území, pričom varovala, že Turecko nemôže považovať za priateľa krajinu poskytujúcu útočisko "vodcovi paralelného štátu".
Gülen emigroval z Turecka po tom, ako naňho podali žalobu za údajne aktivity poškodzujúce štát. Ankara ho obviňuje zo snahy rozvracať turecký štát vytváraním "paralelných štruktúr" v súdnictve, školstve, médiách a armáde, čo duchovný popiera.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies