Edita Gruberová zažila triumfálny návrat na prestížny festival

NETKY.SK • 10 August 2010, 11:36 • 2 min
Edita Gruberová zažila triumfálny návrat na prestížny festival

Edita Gruberová zažila triumfálny návrat na prestížny festival

slovakia

left justify in out

Obrovské ovácie postojačky pripravilo publikum na konci pondelňajšieho koncertného predvedenia Belliniho opery Norma v rámci Salzburských slávností so skvele disponovanou Editou Gruberovou v titulnej úlohe. Medzi divákmi bolo mnoho prominentných hostí, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.
      Slovenská operná diva svetového formátu mala leví podiel na reakciách prítomných, aj keď jej zdatne sekundovali mezzosopranistka Joyce DiDonato z USA, ktorá spievala part Adalgisy, taliansky tenorista Marcello Giordano ako Pollioso a jeho krajan, basista Ferruccio Furlanetto ako Oroveso. Gruberovej Norma nemá na súčasnej opernej scéne konkurenciu a to sa v plnom rozsahu potvrdilo aj v pondelok.
      V Salzburgu, kde pred 36 rokmi debutovala ako Kráľovná noci v Mozarovej Čarovnej flaute pod taktovkou legendárneho Herberta von Karajana, slovenská koloratúrna sopranistka potvrdila, že čas neubral nič z jej výnimočného umenia, naopak. Kritici sa nadchýnali priezračnosťou jej hlasu, jeho rôznymi farbami a odtieňmi, ako aj tak charakteristickým legatom. Pri 90. ročníku tradičného festivalu v Salzburgu, na ktorom sa Gruberová predstavila po prvý raz od roku 1991, zažili diváci v pondelok jej triumfálny comeback.
      Už 14. augusta sa môžu návštevníci festivalu v Salzburgu tešiť na reprízu tohto umeleckého zážitku, na ktorého úspechu sa podieľal aj orchester Camerata Salzburg a zbor Viedenskej štátnej opery pod taktovkou Friedicha Haidera.
      Mimochodom, koncertné predvedenie Normy s Editou Gruberovou v hlavnej úlohe sa postaralo vlani v Bratislave o skvostné otvorenie jubilejného 45. ročníka BHS. Vtedy čestnej prezidentke tohto festivalového podujatia sekundovali Carmen Oprisanu z Rumunska ako Adalgisa, Aquiles Machado z Venezuely ako Pollione a Peter Mikuláš ako Oroveso, ako aj orchester Slovenskej filharmónie a Maďarský filharmonický zbor pod taktovkou Olivera Dohnányiho.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies