Eden Hazard ako dieťa nosil Zidanov dres, Thierry Henry teraz pomáha červeným diablom

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 12:10 • 2 min
Eden Hazard ako dieťa nosil Zidanov dres, Thierry Henry teraz pomáha červeným diablom

PETROHRAD - Z utorňajšieho zápasu medzi futbalistami Francúzska a Belgicka vzíde prvý finalista XXI. majstrovstiev sveta v Rusku. Tento duel semifinálovej fázy sa hrá na petrohradskom štadióne Krestovskij od 20.00 h SELČ a píska ho uruguajský rozhodca Andrés Cunha.

slovakia

left justify in out

História vzájomných stretnutí týchto dvoch krajín siaha do začiatku 20. storočia - presne 1. mája 1904 sa v dueli Belgicka a Francúzska zrodila remíza 3:3. Ako uvádza štatistický web 11v11.com, "Les Bleus" a "Diables Rouges" sa doteraz stretli dovedna 73-krát, tím z Beneluxu vedie na víťazstvá 30:24. Z uvedeného počtu vzájomných konfrontácií boli dve na scéne majstrovstiev sveta, v ktorých pre zmenu dominovali Francúzi.

Najväčší úspech Belgicka v histórii MS sa spája so šampionátom v Mexiku 1986, kde tím okolo brankára Jeana-Marieho Pfaffa, špílmachra Enza Scifa či kapitána Jana Ceulemansa obsadil 4. miesto. V stretnutí o bronz podľahli Belgičania práve Francúzom (2:4 po predĺžení), odvtedy sa s nimi na "mundialoch" nestretli.

"Myslím si, že táto generácia má viac futbalového talentu ako naše mužstvo z Mexika 1986. My sme boli predovšetkým brejkové mužstvo. Títo chlapci sú na tom omnoho lepšie. Pred štyrmi rokmi boli možno ešte príliš mladí, ale teraz sú na vrchole. Majú na to, aby na týchto MS triumfovali. Áno, môžeme vyhrať aj v semifinále proti Francúzsku a stať sa majstrami sveta," povedal po štvrťfinálovom dueli s Brazíliou (2:1) spomenutý Ceulemans.

 

"Postup do semifinále je skvelý úspech pre náš tím, našich fanúšikov aj celú krajinu. Už to nie je o Mexiku 1986, teraz je tu nová generácia. V semifinále proti Francúzsku to bude ťažké, ale keď sme zdolali Brazíliu, môžeme ísť až do finále," povedal pre web Het Laatste Nieuws ofenzívny pravý bek belgického mužstva Thomas Meunier, ktorý duel s Francúzmi vynechá pre žlté karty.

"Krajina galského kohúta" pred 20 rokmi dosiahla najväčší futbalový triumf vo svojich dejinách, keď na domácich MS získala zlato. V pozícii kapitána bol vtedy pri tom aj Didier Deschamps, súčasný kormidelník Francúzov. Ak v Rusku privedie svojich zverencov až na vrchol, bude tretí po Brazílčanovi Mariovi Zagallovi a Nemcovi Franzovi Beckenbauerovi s titulom svetového šampióna v pozícii hráča aj trénera. "Máme mladé mužstvo, z ktorého sa však postupne stáva tím. Na ihrisku sme čoraz ráznejší, na hráčoch je vidieť pokrok a od zápasu k zápasu pôsobia vyspelejším dojmom. Vo štvrťfinále proti Uruguaju (2:0) sme boli lepší, ale stále je tu niekoľko nedostatkov. Je v nás omnoho väčší potenciál, než sme doteraz ukázali," poznamenal 49-ročný Deschamps podľa portálu newindianexpress.com.

Rešpekt pred Francúzmi má aj belgický kapitán a dosiaľ jeden z najlepších hráčov MS 2018 Eden Hazard. "Francúzsko vo vyraďovacej fáze ukázalo, že je veľmi silné. Spoločne s Brazíliou možno najťažší možný súper na turnaji. Aj my však máme kvalitných hráčov. Vieme, že to bude ťažké, ale aj teraz do toho dáme úplne všetko," zastrája sa Eden Hazard.

 

Hráč anglického klubu FC Chelsea bol ako dieťa spoločne so svojimi bratmi veľkým fanúšikom francúzskeho mužstva. Web sporza.be deň pred zápasom uverejnil milú fotografiu z leta 1998, na ktorej je 7-ročný Eden s mladšími súrodencami, 5-ročným Thorganom a 2-ročným Kylianom. Všetci traja majú na sebe francúzsky dres s číslom 10 a menovkou Zidane. "V 90. rokoch bolo Francúzsko najlepšie. Fandili sme mu. Vtedy nikde v obchodoch nemali belgické dresy, preto nám rodičia kúpili francúzske," vysvetlil v interview pre televíznu stanicu beIN Sports Eden Hazard, ktorý svoju profesionálnu kariéru začal vo francúzskom klube Olympique Lille.

Francúzi sú v semifinále MS po 12 rokoch. V Nemecku 2006 to dotiahli až do berlínskeho finále, v ktorom v jedenástkovom rozstrele nestačili na Talianov. Na ostatnom šampionáte 2014 v Brazílii stroskotali vo štvrťfinále práve na Nemcoch (0:1), štyri roky predtým v JAR dokonca nepostúpili do základnej skupiny. "Musíme sa sústrediť na náš cieľ a nevšímať si fakt, že hráme semifinále MS. Belgičania majú mladé, ale už veľmi skúsené mužstvo. Bude to tvrdý zápas. Aj my sme relatívne mladý tím, ale od začiatku turnaja sme postupne rástli. Ukázali sme, že máme pevnú defenzívu a dokážeme meniť našu hru v závislosti od protivníka. Našou devízou je kolektív. Myslím si, že v semifinále nie sme favorit," skonštatoval pilier francúzskej obrany Raphael Varane, ktorý vo štvrťfinále predviedol víťaznú hlavičku do siete uruguajského brankára Fernanda Musleru.

Duel v "Benátkach severu" bude špecifický pre Thierryho Henryho. Štyridsaťročný niekdajší skvelý útočník, ktorý bol v drese francúzskej trikolóry majstrom (1998) aj vicemajstrom (2006) sveta a v roku 2000 vyhral aj európsky šampionát, je momentálne asistent španielskeho kouča "Diables Rouges" Roberta Martíneza. "Je pre nás nesmierne dôležitý, zvlášť na tomto turnaji. Mnoho hráčov si k nemu chodieva pre cenné rady. Myslím si, že vie veľmi veľa o francúzskom tíme a keďže je teraz na našej strane, neváha nám poskytnúť tieto informácie," vyhlásil obranca Thomas Vermaelen aj podľa webu orf.at.

Henry má v belgickom tíme na starosti najmä útočníkov, čo mu je ako bývalému obávanému kanonierovi srdcu blízke. "Do nášho mužstva vnáša množstvo skúseností. Veľa sa s nami rozpráva, najmä s útočne naladenými hráčmi," prezradil ofenzívny záložník Nacer Chadli, ktorý v ofenzívne ladenom osemfinále v nadstavenom čase rozhodol o triumfe nad Japonskom (3:2).

 

Francúzsky útočník Olivier Giroud pred utorňajším duelom na margo Henryho vtipne skonštatoval: "Budem veľmi rád, keď mu v zápase ukážeme, že si vybral nesprávne mužstvo."

 

Kouč "Les Bleus" Didier Deschamps iba stroho dodal: "Je to naozaj bizarná situácia."

Predpokladané zostavy:


Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández - Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi - Giroud


Belgicko: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Carrasco, Fellaini, Witsel, Chadli - De Bruyne, E. Hazard - R. Lukaku
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies