Eddie Murphy si prevzal cenu Marka Twaina za americký humor

NETKY.SK • 19 Október 2015, 10:37 • 2 min
Eddie Murphy si prevzal cenu Marka Twaina za americký humor

BRATISLAVA - Populárny herec a komik Eddie Murphy si v nedeľu prevzal cenu Marka Twaina za americký humor. Prestížne ocenenie mu odovzdali počas ceremoniálu v Kennedyho centre vo Washingtone, kde na jeho počesť vystúpili napríklad aj Chris Rock, Dave Chappelle, George Lopez, Kathy Griffin alebo Arsenio Hall.

slovakia

left justify in out

„On je dôvod, prečo som v komédii. On je dôvod, prečo mám prácu. On je dôvod, prečo mám kariéru“, povedal na ceremoniáli herec Tracy Morgan, ktorý sa podobne ako Eddie Murphy preslávil v televíznej šou Saturday Night Live (1975). Hold mu vzdali aj ďalší kolegovia zo SNL, Jay Pharoah, Kevin Nealon a Joe Piscopo. „Niektorí ľudia sú jednoducho požehnaní talentom a s Eddiem to bolo o šťastí,“ zavtipkoval počas večera Nealon, ktorý hral s Murphym v rodinnej komédii Kúzelná škôlka (2003). Hercov vplyv na komediálny žáner potvrdil aj Trevor Noah, ktorý v septembri nahradil Jona Stewarta v The Daily Show (1996). „Eddie Murphy ovplyvnil takmer každého jedného komika, najmä z mojej generácie. Všetko robil skvelo. Donútil ma uvedomiť si, že je tu úroveň dokonalosti, ktorú by som sa mal snažiť dosiahnuť a myslím, že na tom dodnes pracujem,“ povedal v rozhovore pre agentúru Associated Press.


Murphy nazval ocenenie neskutočnou cťou, ale popritom požiadal Kennedyho centrum, aby pre budúcich ocenených urobili jasno, že sa zaň nedostávajú peniaze. Počas večera zažartoval aj o komikovi Billovi Cosbym, ktorý získal cenu v roku 2009 a v súčasnosti čelí obvineniam zo sexuálneho zneužitia viac ako päťdesiatich žien. Na tento škandál herec reagoval poznámkou, že až keď vás požiadajú, aby ste cenu vrátili, pochopíte, že ste niečo pokazili, pričom napodobňoval Cosbyho, ako sa tej svojej nechce vzdať. Cenu Marka Twaina udeľujú od roku 1998 umelcom, ktorí výrazne ovplyvnili americkú humoristickú scénu. V minulosti ju získali napríklad už spomínaný Bill Cosby a ďalej tiež Jay Leno, Ellen DeGeneres, Will Ferrell, Tina Fey, Billy Crystal, Steve Martin, Lily Tomlin, Bob Newhart, Whoopi Goldberg či Richard Pryor. Tohtoročný galavečer odvysiela 23. novembra americká televízna stanica PBS.

 

Eddie Murphy má na konte Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara za vedľajšiu rolu v hudobnej dráme Dreamgirls (2006). Ďalšie štyri nominácie na Zlaté glóbusy si vyslúžil snímkami 48 hodín (1982), Výmena (1983), Policajt v Beverly Hills (1984) a Zamilovaný profesor (1996). V rokoch 1980 až 1984 pôsobil v šou Saturday Night Live a bol tiež úspešným stand-up komikom. Diváčky a diváci ho môžu poznať aj z ďalších filmov o Policajtovi v Beverly Hills (1987, 1994) či snímok Cesta do Ameriky (1988), Upír v Brooklyne (1995), Policajt zo San Francisca (1997), Doktor Dolittle (1998), Guru (1998), Trhák pána Bowfingera (1999), Zamilovaný profesor 2 (2000), Som agent (2002), Showtime (2002), Kúzelná škôlka, Strašidelný dom (2003), Norbit (2007), Zoznámte sa s Davom (2008) alebo Majstrovský plán (2011). Svoj hlas prepožičal oslíkovi zo série animovaných filmov o zlobrovi Shrekovi. Venuje sa aj spevu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies