Eddie Izzard pobeží 27 maratónov ako poctu Nelsonovi Mandelovi

NETKY.SK • 15 Máj 2012, 19:00 • 2 min
Eddie Izzard pobeží 27 maratónov ako poctu Nelsonovi Mandelovi

Eddie Izzard pobeží 27 maratónov ako poctu Nelsonovi Mandelovi - Celebrity Britský komik a herec Eddie Izzard čoskoro odštartuje sériu maratónov. Som v Mveze v Južnej Afrike a čo nevidieť vybehnem na 27 maratónov za 27 dní ako malú poctu Nelsonovi Mandelo

slovakia

left justify in out

img

Britský komik a herec Eddie Izzard čoskoro odštartuje sériu maratónov. „Som v Mveze v Južnej Afrike a čo nevidieť vybehnem na 27 maratónov za 27 dní ako malú poctu Nelsonovi Mandelovi a jeho 27 rokom stráveným vo väzení,“ napísal dnes na svojej oficiálnej facebookovej stránke. Brit už v roku 2009 zabehol na charitatívne účely 1 770 kilometrov za sedem týždňov po Veľkej Británii. Teraz sa bude držať cesty života laureáta Nobelovej ceny za mier, a preto začína aj v dedine, kde sa prvý čierny prezident Juhoafrickej republiky narodil.

Päťdesiatročný komik sa rozhodol odbehnúť väčšiu časť trasy naboso alebo v päťprstových bežeckých topánkach. Trasa zahŕňa miesta spojené s najdôležitejšími momentmi života juhoafrického vizionára. Okrem miesta jeho narodenia Eddie Izzard navštívi aj oblasti, kde líder protiapartheidného hnutia vyrastal, študoval (Univerzita vo Fort Hare) a nakoniec aj najslávnejšie väzenie v Juhoafrickej republike Robben Island. „Možno zažijete vizuálnu paralelu 27 rokov trvajúceho trápenia vo väzení a môjho trápenia v snahe zabehnúť tieto maratóny,“ dodal britský herec.

Nápad dostal po pozretí si filmu Invictus (2009) v réžii Clinta Eastwooda a následnom rozhovore s vlastným otcom. Keď videl ako prvý demokraticky zvolený prezident spojil národ pomocou rugby a Svetového pohára v rugby konajúceho sa v Juhoafrickej republike v roku 1995, tak mu napadla táto myšlienka. „Rozmýšľal som, čo som spravil pre boj proti apartheidu a zistil som, že nič,“ povedala hviezda stand-up comedy. V rozhovore pre agentúru AP tiež priznal, že sa veľmi túžil stretnúť s Nelsonom Mandelom a myslel si, že sa to už nepodarí. Neskôr dostal ponuku spraviť v Juhoafrickej republike pár vystúpení. Miesto zarábania na nich venoval peniaze na dobročinné účely pre nadáciu Nelsona Mandelu a vtedy sa s ním konečne aj stretol. „Bol som veľmi šťastný, že mu ich môžem dať. Myslel som, že by som ich mohol dať do vrecúška a povedať 'Kúp za ne sladkosti alebo niečo iné',“ spomenul si Angličan na odovzdávanie peňazí 93-ročnému bývalému prezidentovi. Bojovník za práva nebieleho obyvateľstva sa už stiahol z verejného života, ale komik si myslí, že si získa jeho podporu alebo si len pomyslí, že "je to šialené".

Herec sa vraj na maratóny zatiaľ vôbec nepripravoval, ale verí vo svoju psychickú silu. Počas cesty bude svojich fanúšikov informovať prostredníctvom Twitteru, aby získal ich podporu pre juhoafrické nadácie vrátane nadácie Nelsona Mandelu. Z maratónu po Južnej Afrike vznikne aj dokumentárny film, ktorý budú na jeseň premietať vo Veľkej Británii.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies