Ecofin odobril návrh na nižšiu alebo nulovú sadzbu DPH pre elektronické knihy

NETKY.SK • 2 Október 2018, 15:46 • 2 min
Ecofin odobril návrh na nižšiu alebo nulovú sadzbu DPH pre elektronické knihy

LUXEMBURG - Ministri financií EÚ (Ecofin) v utorok na zasadnutí v Luxemburgu prijali návrh, ktorý umožní členským štátom EÚ stanoviť nízke alebo nulové daňové sadzby na elektronické knihy a iné elektronické publikácie.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa daň z pridanej hodnoty (DPH) medzi tlačovými a elektronickými publikáciami líši od jednej členskej krajiny ku druhej. Minimálna DPH na tlačené výrobky je 5 % v porovnaní so sadzbou 15 % na digitálne produkty.

 

Podľa plánu, s ktorým prišla Európska komisia, by členské štáty mali možnosť stanoviť nižšie alebo nulové sadzby na elektronické publikácie.

 

"Tento návrh je súčasťou nášho úsilia o modernizáciu DPH pre digitálnu ekonomiku a umožňuje nám držať krok s technologickým pokrokom", uviedol rakúsky minister financií Hartwig Löger v správe pre médiá. Löger zároveň upozornil, že schválený návrh by sa mohol ukázať ako účinný spôsob boja proti podvodom v oblasti DPH.

 

Rakúsko, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ, bolo jedným z kľúčových podporovateľov tohto plánu. Ministri financií sa v Luxemburgu dohodli aj na ďalších štyroch návrhoch v oblasti DPH. Tie pokrývajú presun zásob cez štátne hranice, identifikačné čísla pre zákazníkov pri platbe DPH, spracovanie

 

DPH pri reťazových obchodoch a dôkazy o dodávkach v rámci EÚ. Rada ministrov pripomenula, že širším účelom týchto úprav je zlepšiť harmonizáciu pri výbere DPH v celej EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona