Éčka v potravinách plnia viaceré funkcie

NETKY.SK • 8 Január 2014, 09:33 • 2 min
Éčka v potravinách plnia viaceré funkcie

BRATISLAVA - Potravinové aditíva, ktoré sa tiež nazývajú prídavné látky alebo éčka, ako sa im ľudovo hovorí, sú prísady účelovo pridané do potravinárskych výrobkov, aby zaistili určitú technologickú funkciu, napríklad farbu, osladenie či zvýšenú trvanlivosť výrobku. V Európskej únii majú všetky prídavné látky svoje číslo s charakteristickým "E" na začiatku.

slovakia

left justify in out

Potravinové aditíva sú vždy uvedené na obale výrobku v zložení medzi ostatnými ingredienciami. Ich funkcia, ktorú v danej potravine plnia, musí byť tiež vždy presne špecifikovaná. Najbežnejšími aditívami v potravinách sú antioxidanty, ktoré zaisťujú, aby jedlo nepodliehalo oxidácii príliš rýchlo, farbivá, stabilizátory či rôzne sladidlá. Ako poznamenal gastroenterológ Miloš Bubán, ľudia ich prijímajú neustále, aj keď si to neuvedomujú.

Použitie aditív je v potravinárskom priemysle regulované. "Bezpečnosť potravín kontrolujú a strážia štátne kontrolné úrady. V Európskej únii je to Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Na Slovensku je zodpovednou inštitúciou pre kontrolu bezpečnosti potravín Úrad verejného zdravotníctva SR," povedal odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik.

Poukázal na to, že všetky prídavné látky museli prejsť zložitými toxikologickými testami, ktoré trvali aj niekoľko rokov a vykonávali sa v nezávislých toxikologických laboratóriách v rôznych krajinách sveta. "'E' znamená, že látku dodanú do potraviny registruje Európska komisia pre zdravé potraviny ako zdravotne vyhovujúcu," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies