Ecclestone sa v Mníchove postavil pred súd, cíti sa nevinný

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 12:30 • 2 min
Ecclestone sa v Mníchove postavil pred súd, cíti sa nevinný

MNÍCHOV - Šéf formuly 1 Bernie Ecclestone sa vo štvrtok postavil pred mníchovský súd, kde čelí obvineniu z podplácania. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov. Brit je ale presvedčený o opaku a v priebehu procesu, ktorý by mal trvať až do septembra, chce očistiť svoje meno.

slovakia

left justify in out

Mníchovská prokuratúra obžalovala 83-ročného Ecclestoneho z odovzdania úplatku a porušenia dôvery, keď mal pred ôsmimi rokmi vyplatiť 44 miliónov dolárov už odsúdenému nemeckému bankárovi Gerhardovi Gribkowskému za ovplyvnenie predaja komerčných podielov v F1 v prospech spoločnosti CVC. Tá potom mala podporiť zotrvanie Ecclestoneho na čele formuly 1.
      

"Som si istý, slnko svieti," sebavedome povedal vo štvrtok Ecclestone do televíznych kamier pred vstupom do pojednávacej miestnosti mníchovského súdu, do ktorej vošiel v sprievode ekipy svojich právnikov a tlmočníka. Smiech v sieni vyvolala jeho odpoveď na otázku, aby objasnil svoj rodinný stav. Ecclestone, ktorý sa v roku 2012 tretíkrát oženil s o viac ako 40 rokov mladšou Brazílčankou, odpovedal: "Rád si spomínam najmä na rozvody."
      

Nasledovala ale vážnejšia časť, keď obžaloba prečítala detaily kauzy. Ecclestone však obvinenia opätovne odmietol a vyhlásil, že bude bojovať za očistenie svojho mena. Jeho obhajca označil obvinenia za "nesprávne, zavádzajúce a nepresvedčivé" a zdôraznil, že "údajná korupcia neexistovala."
      

Spoločnosť CVC je naďalej najväčším akcionárom formuly 1, ktorej seriál ročne zarába viac ako 1,5 miliardy dolárov. Jeden zo šéfov CVC Donald Mackenzie vyhlásil, že by Ecclestone musel skončiť vo svojej funkcii, ak by sa dokázala jeho vina. CVC pred ôsmimi rokmi zaplatila 830 miliónov amerických dolárov za 47-percentný podiel v F1, ktorý dovtedy patril nemeckej banke BayernLB. Práve vysoký predstaviteľ BayernLB Gribkowsky mal podľa prokuratúry za úplatok zabezpečiť, aby kontrolu nad F1 prevzala firma CVC a dostala tak prednosť pred ostatnými záujemcami. V roku 2012 Gribkowského už v súvislosti s touto transakciou uznal súd vinným z korupcie a daňového úniku a poslal ho za mreže na viac ako osem rokov. Gribkowsky by mal vypovedať aj v procese s Ecclestonem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies