ECB vraj denne kontroluje likviditu niektorých talianskych bánk

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 09:51 • 2 min
ECB vraj denne kontroluje likviditu niektorých talianskych bánk

MILÁNO/RÍM - Európska centrálna banka (ECB) kontroluje na dennom základe úroveň likvidity vo viacerých talianskych bankách vrátane Banca Carige a Monte dei Paschi di Siena.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje. Akcie talianskych bánk sa od začiatku roku výrazne oslabili. Dôvodom sú trhové obavy spojené s tým, že v bankovom systéme v Taliansku sú nesplácané úvery v objeme 360 mld. eur a obavy vyvoláva aj slabá úroveň kapitálu.

 

ECB zvyšuje tlak na to, aby viacero talianskych bánk zlepšilo svoju kapitálovú pozíciu. Regulátor sa môže rozhodnúť, že bude monitorovať úroveň likvidity bánk na týždennej, prípadne dennej báze. Urobí tak v prípade, že má obavy o vklady, prípadne finančné prostriedky.

 

ECB odmietla komentovať, či kontroluje vybrané talianske banky. Zároveň však uviedla, že monitoring likvidity a kapitálu je bežnou praxou. Banky Monte dei Paschi a Carige odmietli situáciu komentovať. Obchodníci pre agentúru Reuters uviedli, že na medzibankovom trhu sa neobjavujú náznaky napätia v talianskych bankách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies