ECB ukončila hodnotenie Sberbank Europe

NETKY.SK • 16 November 2015, 11:05 • 2 min
ECB ukončila hodnotenie Sberbank Europe

BRATISLAVA - Európska centrálna banka (ECB) ukončila komplexné hodnotenie Sberbank Europe, ktoré pozostávalo z hodnotenia kvality aktív (AQR) a záťažového testovania.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla spoločnosť v správe pre médiá, testovanie zvládla. Kapitálový ukazovateľ CET 1 dosiahol hodnotu 9,6 %, čo je nad požadovanou hranicou 8 %. "Záťažové testovanie pred zohľadnením výsledkov AQR ukázalo, že pri základnom scenári dosiahol kapitálový ukazovateľ 10,5 %, pri nepriaznivom scenári pre koniec roku 2017 dosiahol 6,3 %," uviedla banka.

 

Záťažové testovanie po zohľadnení výsledkov AQR podľa Sberbank ukázalo, že pri základnom scenári dosiahol kapitálový ukazovateľ CET 1 8,9 %, čo je tiež nad požadovanou hranicou 8 %. Záťažové testovanie po zohľadnení výsledkov AQR ukázalo, že pri nepriaznivom scenári pre koniec roku 2017 dosiahol ukazovateľ CET 1 4,2 %, pričom hraničná hodnota je 5,5 %.

 

Ako ďalej uviedla Sberbank, zistený nedostatok kapitálu vo výške 138,5 milióna eur bol vyriešený kapitálovými opatreniami prijatými počas prvých deviatich mesiacov tohto roka. Ďalších 100 miliónov eur bude doplnených a zaregistrovaných v štvrtom kvartáli 2015. "Komplexné hodnotenie zo strany ECB bolo prvou skúsenosťou v novom regulačnom rámci pre Sberbank Europe, ktorá predtým podliehala dohľadu na národnej úrovni. Opatrenia prijaté v roku 2015 plne pokryli nedostatok kapitálu, ktorý bol identifikovaný pri nepriaznivom scenári," skonštatoval v správe pre médiá generálny riaditeľ Sberbank Europe Axel Hummel.

 

Výsledky komplexného hodnotenia sú založené na finančných výsledkoch k decembru 2014. Nezahŕňajú však kapitálové opatrenia prijaté v roku 2015.

 

Sberbank Europe, ktorá má riaditeľstvo vo Viedni v Rakúsku, je banková skupina 100-percentne vlastnená Sberbank Russia. Sberbank Europe je prítomná na 11 trhoch strednej a východnej Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies