ECB stále nevidí dôvod na ukončenie extrémne uvoľnenej menovej politiky

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:21 • 2 min
ECB stále nevidí dôvod na ukončenie extrémne uvoľnenej menovej politiky

FRANKFURT NAD MOHANOM - Motorom inflácie v eurozóne sú aktuálne ceny energií a potravín a základné inflačné tlaky zostávajú utlmené. To znamená, že neexistuje potreba zmeniť aktuálne nastavenie menovej politiky, uviedol člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet.

slovakia

left justify in out

"Ak odhliadneme od aktuálnej volatility, inflačný výhľad v tejto chvíli nie je dôvodom na prehodnotenie terajšieho nastavenia menovej politiky," uviedol Praet na konferencii skupiny G20 vo Frankfurte nad Mohanom.

 

Aktuálne indikátory signalizujú, že cyklické oživovanie zrejme získava na sile aj napriek rizikám, medzi ktoré patrí napríklad zvýšená politická neistota. "Zotavovanie, ktoré podporuje menová politika, bude zrejme pokračovať a sme optimistickejší ohľadom budúceho výhľadu," uviedol Praet.

 

Dodal, že ECB v súčasnosti nerobí starosti, že by sa eurozóna dostala do deflácie. "Zároveň sa však oživenie ešte musí prejaviť v trvalom a samostatnom zrýchľovaní inflácie."

 

Nevyužité kapacity majú stále negatívny vplyv na vývoj miezd a tvorbu cien a spôsobujú, že základné inflačné tlaky sú naďalej slabé. ECB, ako upozornil Praet, nebude reagovať na dočasné fluktuácie. Zdôraznil tiež, že inflačná dynamika je naďalej závislá od vysokej miery monetárnej akomodácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies