ECB sprísnila postoj ku Grécku: Nebude prijímať jeho dlhopisy

NETKY.SK • 5 Február 2015, 07:22 • 2 min
ECB sprísnila postoj ku Grécku: Nebude prijímať jeho dlhopisy

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) v stredu večer náhle rozhodla, že už nebude akceptovať grécke dlhopisy ako záruku za úvery komerčným bankám.

slovakia

left justify in out

Tento sprísnený postoj ECB ku Grécku znamená, že finančné bremeno sa presúva na grécku národnú banku, ktorá sa bude musieť sama postarať o likviditu gréckych bánk. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. 
      

Rozhodnutie urobila v stredu Rada guvernérov ECB. Grécka národná banka bude teda musieť v nasledujúcich týždňoch poskytnúť gréckym bankám desiatky miliárd eur núdzovej likvidity - grécke komerčné banky budú mať prístup k financovaniu prostredníctvom núdzovej úverovej linky (ELA). Riziko znáša grécka centrálna banka. ECB týmto opatrením reagovala na to, že vláda v Aténach opúšťa program, ktorý žiada za finančnú pomoc reformy - tak totiž vnímajú situáciu v Grécku po nedávnych voľbách mnohí predstavitelia v nemeckom Frankfurte, sídle ECB.
      

Náhle rozhodnutie ECB nasledovalo len niekoľko hodín po tom, čo nový grécky minister financií Janis Varufakis absolvoval stretnutie s prezidentom ECB Mariom Draghim a vyhlásil, že ECB urobí "všetko potrebné", aby podporila členské štáty, ako je napríklad Grécko.
      

V príkrom rozpore s týmto Varufakisovým vyhlásením však ECB nakoniec oznámila opačné rozhodnutie, na ktoré potrebovala súhlas väčšiny šéfov centrálnych bánk v eurozóne a ktoré začne platiť od 11. februára. Ministerstvo financií v Aténach dnes už zareagovalo na rozhodnutie ECB a ubezpečilo, že bankový systém krajiny je úplne chránený prostredníctvom prístupu k núdzovej úverovej linke (ELA) domácej národnej banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies