ECB skúma mechanizmus vyradenia 500-eurovej bankovky z obehu

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 15:43 • 2 min
ECB skúma mechanizmus vyradenia 500-eurovej bankovky z obehu

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) skúma mechanizmus vyradenia bankovky s najväčšou nominálnou hodnotou z obehu, aj keď sa zatiaľ nerozhodla, či 500-eurovú bankovku zruší. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Prezident banky Mario Draghi vo februári uviedol, že strážcovia európskej meny skúmajú kontroverznú 500-eurovú bankovku. Dôvodom sú obavy, že pomáha pri páchaní trestných činov, a tiež pri financovaní terorizmu.

 

Doris Schneebergerová, šéfka divízie riadenia meny v ECB potvrdila, že banka momentálne preveruje technické detaily takéhoto kroku. Zdôraznila však, že ECB sa ešte nerozhodla, či bankovku stiahne z obehu. Skonštatovala tiež, že ľudia stále používajú 500-eurovú bankovku, stále jej veria, ale banka si všimla, že dopyt po nej klesá.

 

Okrem obáv z pašovania a prania špinavých peňazí ohrozuje budúcnosť veľkých bankoviek, a vôbec hotovosti ako takej, aj stúpajúci počet elektronických platieb a rast digitálnych mien.

Schneebergerová v tejto súvislosti upozornila, že správy v médiách o prípadnom stiahnutí 500-eurovky môžu vyvolať nedôveru verejnosti vo veľké bankovky. Pritom v eurozóne sa stále používajú pri veľkých hotovostných transakciách. "Neexistuje vzájomný vzťah medzi používaním hotovosti a čiernou alebo šedou ekonomikou," povedala.

 

Nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung vo svojom článku 7. apríla uviedli, že zrušenie najväčšej eurobankovky bude stáť viac ako 500 miliónov eur. Člen Rady guvernérov ECB Jens Weidmann zase v rozhovore pre Funke Mediengruppe v marci vyhlásil, že jej odstránenie bude logisticky náročné a nepovedie k citeľnému zníženiu kriminality.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies