ECB sa zdráha poskytnúť Grécku prístup k lacným peniazom

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 20:49 • 2 min
ECB sa zdráha poskytnúť Grécku prístup k lacným peniazom

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) sa zdráha poskytnúť Grécku prístup k lacným peniazom a na zasadaní vo štvrtok (2. 6.) odložila rozhodnutie o tomto bode na neskôr. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Grécky premiér Alexis Tsipras pritom očakával, že ECB znova otvorí gréckym bankám dvere k lacným peniazom, keďže veritelia dokončili revíziu plnenia podmienok tretieho záchranného úveru. A dúfal tiež, že ECB zaradí Grécko do svojho programu nákupu dlhopisov eurozóny.

 

ECB mu však odkázala, že počká, kým Atény uzatvoria zvyšné otvorené body, na ktorých sa s veriteľmi zatiaľ nedohodli.

 

Renomované agentúry totiž Grécku ešte nezvýšili ratingové známky a stále ich nechávajú v špekulatívnom pásme. A ECB nemôže upustiť od svojich pravidiel, podľa ktorých smie prijímať ako kolaterál (zábezpeku) len dlhopisy krajín s ratingom v investičnom pásme, pokiaľ veritelia nerozhodnú, že daná krajina v plnej miere spĺňa podmienky záchranného programu.

 

Grécko a jeho veritelia dosiahli minulý týždeň dohodu o celom rade reforiem, ale niektoré sporné body zostali ešte otvorené. A krajina musí splniť všetky podmienky, aby do septembra dostala splátky vo výške 10,3 miliardy eur z tretieho záchranného úveru.

 

Grécke banky začiatkom minulého roka stratili prístup k hlavným refinančným operáciám ECB, pretože Atény po víťazstve vo voľbách v januári 2015 odmietli plniť podmienky predchádzajúceho druhého záchranného úveru.

Komerčné banky v Grécku sú odvtedy závislé od programu núdzovej likvidity (ELA) gréckej centrálnej banky.

 

Priemerný úrok v rámci ELA je však o 100 až 150 bázických bodov vyšší ako úrok ECB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies