Historický moment: ECB znížila úrokové sadzby do mínusu!

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 15:41 • 2 min
Historický moment: ECB znížila úrokové sadzby do mínusu!

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) na svojom štvrtkovom zasadaní znížila úrokové sadzby na rekordné minimum.

slovakia

left justify in out

Jednodňovú sterilizačnú, čiže depozitnú sadzbu posunula do negatívneho teritória, aby banky donútila zväčšiť poskytovanie úverov. Týmto krokom ECB bojuje proti riziku deflácie. Depozitnú sadzbu banka znížila na úroveň -0,1 %, čo znamená, že banky jej budú v podstate platiť za to, že v nej budú mať jednodňové vklady.

 

Svoju hlavnú refinančnú sadzbu Európska centrálna banka zredukovala na 0,15 % a jednodňovú refinančnú sadzbu na úroveň 0,4 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že hlavnú refinančnú sadzbu banka zníži až na 0,10 % z úrovne 0,25 %. Zníženie depozitnej sadzby je v súlade s očakávaniami ekonómov. 

 

Všeobecne sa predpokladá, že zníženie úrokových sadzieb budú sprevádzať ďalšie opatrenia ECB, ako napríklad ponúknutie bankám lacných dlhodobých úverov za podmienky, že tieto financie použijú na ďalšie pôžičky pre firmy.

 

V dôsledku zníženia úrokových sadzieb klesol kurz eura. Viac sa dočítate TU!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies