ECB ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na na historickom minime

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 15:35 • 2 min
ECB ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na na historickom minime

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime, keďže najskôr chce vyčkať, či doterajšie kroky na podporu ekonomiky eurozóny budú mať želaný efekt. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

ECB zároveň nemenila ani depozitnú sadzbu, ktorú na predchádzajúcom marcovom zasadnutí znížila na -0,4 %. Vysoká záporná depozitná sadzba slúži na zvýšenie tlaku na komerčné banky, aby zvýšili rozsah poskytovania úverov.

 

Rozhodnutie ECB analytici očakávali. Ako uviedli, po dvoch balíkoch opatrení na podporu ekonomiky v decembri a potom v marci nečakali, že centrálna banka eurozóny pristúpi v krátkom čase k ďalším opatreniam.

 

Analytici teraz čakajú na tlačovú konferenciu prezidenta ECB Maria Draghiho. Predpokladajú, že Draghi bude obhajovať kroky banky v reakcii na kritiku najmä nemeckých konzervatívnych politikov, podľa ktorých rekordne nízke úrokové sadzby spôsobujú problémy nemeckým sporiteľom aj celému finančnému sektoru. Šéf ECB sa pravdepodobne nevyhne ani viacerým otázkam novinárov, medzi nimi, či banka plánuje využiť aj prípadné nekonvenčné opatrenia, napríklad, že by obišla banky a peniaze poskytla priamo domácnostiam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies