ECB oficiálne spustila program nákupu dlhopisov

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 14:30 • 2 min
ECB oficiálne spustila program nákupu dlhopisov

BRATISLAVA - Európska centrálna banka (ECB) a centrálne banky eurozóny v pondelok oficiálne spustili program nákupu aktív, označovaný ako kvantitatívne uvoľňovanie. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na správu ECB na Twitteri.

slovakia

left justify in out

"ECB a národné banky Eurosystému začali, ako bolo predtým oznámené, nákupy v rámci programu nákupu cenných papierov verejného sektora," uviedla banka.

 

Program kvantitatívneho uvoľňovania znamená kombinované mesačné nákupy cenných papierov emitovaných verejným a súkromným sektorom v hodnote 60 mld. eur. Program odštartoval 9. marca nákupom obchodovateľných dlhových nástrojov emitovaných ústrednou štátnou správou krajín eurozóny, niektorými agentúrami v eurozóne, alebo niektorými medzinárodnými a nadnárodnými inštitúciami v

 

"V rámci implementácie tohto programu Eurosystém plánuje vykonávať nákupy postupne a vo väčšom rozsahu, s cieľom dosiahnuť trhovú neutralitu tak, aby sa nenarušil mechanizmus trhovej tvorby cien," informuje ECB vo svojom dokumente o aspektoch programu. Pokiaľ objem vhodných obchodovateľných dlhových nástrojov emitovaných ústrednou štátnou správou a agentúrami nebude dostatočný na naplnenie príslušného podielu nákupov stanoveného podľa kapitálového kľúča ECB, program predpokladá náhradné nákupy.

 

"Ak náhradný nákup obsahuje obchodovateľné dlhové nástroje emitované medzinárodnými alebo nadnárodnými inštitúciami v eurozóne, takýto nákup bude zahrnutý do 12-percentného podielu alokácie vyhradeného v rámci programu pre tieto cenné papiere," informuje ECB s tým, že ostatné nákupy obchodovateľných dlhových nástrojov emitovaných medzinárodnými alebo nadnárodnými inštitúciami v eurozóne bude v mene Eurosystému vykonávať Banco de Espana a Banque de France.

 

Medzi medzinárodné a nadnárodné inštitúcie, ktorých cenné papiere bude ECB nakupovať, patria Rozvojová banka Rady Európy, Európske spoločenstvo pre atómovú energiu, Európsky nástroj finančnej stability (EFSF), Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM), Európska investičná banka, Európska únia a Severská investičná banka. Medzi agentúry zapojené do programu patria Caisse d'amortissement de la dette sociale (CADES), Union Nationale Interprofessionnelle pour l'Emploi dans l'Industrie et le Commerce (UNEDIC), Instituto de Credito Oficial, Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, Landeskreditbank Baden-Württemberg Foerderbank, Landwirtschaftliche Rentenbank a NRW.Bank. "Tento pôvodný zoznam je možné aktualizovať po rokovaní Rady guvernérov 15. apríla 2015 na základe menovopolitických úvah a po riadnom zohľadnení otázok riadenia rizika," dodáva ECB.

 

Obchodovateľné dlhové nástroje nakúpené v rámci programu bude možné použiť v mechanizme požičiavania cenných papierov. Podľa ECB sa bude realizovať decentralizovaným spôsobom v súlade s organizáciou programu. "Eurosystém začne cenné papiere požičiavať postupne prostredníctvom kanálov požičiavania cenných papierov, ktoré má k dispozícii v rámci svojej existujúcej infraštruktúry, ako sú takzvané programy medzinárodných centrálnych depozitárov pre zmiernenie zlyhaní, požičiavanie cez agentúry a bilaterálne požičiavanie cenných papierov," informuje ECB. Centrálne banky Eurosystému budú pritom každý týždeň zverejňovať zoznam medzinárodných identifikačných čísiel cenných papierov, ktoré sú k dispozícii na požičiavanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona