ECB očakáva, že inflácia v eurozóne zostane nízka

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 13:18 • 2 min
ECB očakáva, že inflácia v eurozóne zostane nízka

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) očakáva, že z dôvodu lacných energií zostane inflácia v eurozóne nízka. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

slovakia

left justify in out

Preto je potrebné aj v najbližších mesiacoch počítať s negatívnou infláciou, uviedla ECB vo svojej správe o ekonomike. S nárastom spotrebiteľských cien sa podľa banky dá počítať až neskôr v priebehu tohto roka.

 

V apríli sa spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne znížili o 0,2 % po stagnácii v marci. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

Ekonomika eurozóny pokračuje podľa ECB v zotavovaní. "Motorom rastu je domáci dopyt, zatiaľ čo na zahraničný dopyt má naďalej vplyv slabý rast," uviedli experti ECB.

 

Expanzívna menová politika, pokračujúci rast zamestnanosti a nízke ceny ropy podporujú príjmy domácností. Oživovanie ekonomiky nie je podľa ECB výraznejšie, pretože v mnohých krajinách sa štrukturálne reformy realizujú len pomaly. K tomu je ešte potrebné pripočítať slabé vyhliadky rozvíjajúcich sa ekonomík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona