ECB nezmenila úrokové sadzby a predĺžila program nákupu dlhopisov

NETKY.SK • 8 December 2016, 14:20 • 2 min
ECB nezmenila úrokové sadzby a predĺžila program nákupu dlhopisov

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami ponechala úrokové sadzby nezmenené. Banka tiež o 9 mesiacov predĺžila program nákupu cenných papierov.

slovakia

left justify in out

Rada guvernérov ponechala kľúčový úrok na úrovni 0 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,40 % a jednodňová refinančná sadzba na úrovni 0,25 %. ECB očakáva, že úrokové sadzby zostanú nízko dlhší čas a ešte dlho po ukončení programu nákupu dlhopisov.

 

ECB v rámci programu nákupu cenných papierov (APP) pumpuje do ekonomiky mesačne 80 miliárd eur, aby zvýšila infláciu a podporila ekonomiku. Program sa pôvodne mal skončiť v marci 2017. ECB uviedla, že do konca marca 2017 bude pokračovať v terajšom tempe (80 miliárd eur mesačne) nákupu cenných papierov. Od apríla do konca decembra 2017 alebo v prípade potreby aj dlhšie bude potom mesačne nakupovať dlhopisy za 60 miliárd eur.

 

ECB ukončí program, až Rada guvernérov uvidí trvalé približovanie tempa spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu. Ak sa vyhliadky ekonomiky alebo finančné podmienky zhoršia, ECB program zvýši alebo opäť predĺži. Aby banka zabezpečila pokračovanie hladkej implementácie programu, Rada guvernérov sa rozhodla zmeniť niektoré jeho parametre. Tieto zmeny budú oznámené na dnešnej tlačovej konferencii a v separátnej tlačovej správe.

 

ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod hranicou 2 %. V novembri sa spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne zvýšili o 0,6 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies