ECB neschválila rozsiahlejšie stimuly, pretože Draghiho zabrzdili jeho kolegovia

NETKY.SK • 7 December 2015, 10:31 • 2 min
ECB neschválila rozsiahlejšie stimuly, pretože Draghiho zabrzdili jeho kolegovia

FRANKFURT NAD MOHANOM - O rozsahu ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v eurozóne panovali v Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) veľké názorové rozdiely. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prezident ECB Mario Draghi svojimi vyhláseniami, podľa ktorých ekonomika eurozóny potrebuje výrazné zvýšenie programu kvantitatívneho uvoľňovania, vyvolal u niektorých predstaviteľov banky snahy o obmedzenie ďalších stimulačných opatrení. Uviedli to pre Reuters zdroje z ECB oboznámené s diskusiami o uvoľnení menovej politiky. Rada guvernérov sa nakoniec rozhodla predĺžiť a rozšíriť program nákupu dlhopisov a ešte hlbšie do negatívneho teritória posunula depozitnú sadzbu. Dôvodom boli o niečo pozitívnejšie správy o vývoji inflácie.

 

Rozhodnutie ECB však sklamalo trhy. Európske burzy sa napriek ďalším stimulom prepadli. "Draghi príliš našponoval očakávania," kritizoval šéfa ECB nemenovaný predstaviteľ banky. Draghi sa týmto spôsobom snažil vyvinúť tlak na Radu guvernérov. Za to bol v užšom kruhu kritizovaný zo strany viacerých centrálnych bankárov. Tiež to poškodilo jeho povesť vynikajúceho komunikátora.

 

Kritici však na rozdiel od vlaňajška pred rozhodovaním o nastavení menovej politiky nevyšli na verejnosť a v pozadí sa snažili o to, aby ďalšie uvoľnenie menovej politiky nebolo veľmi výrazné. "Keby sme urobili príliš veľa, euro by zrejme padlo na paritu s dolárom," popísal zdroj z ECB uvažovanie v rámci banky, ktorá stálo za posledným rozhodnutím Rady guvernérov. Také prudké posilnenie dolára by tiež skomplikovalo situáciu pre šéfku americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenovú vzhľadom na očakávané zvýšenie sadzieb v USA. "V súčasnosti môže Fed byť úplne uvoľnený."

 

Prudký pád európskych búrz po minulotýždňovom rozhodnutí ECB však prekvapil ej expertov. "Boli sme si vedomí, že trh bude reagovať, ale reakcia bola výrazne silnejšia, než sme predpokladali," povedal jeden zo zdrojov. Celkovo existoval celý rad argumentov, aby to ECB so zvyšovaním kvantitatívneho uvoľňovania nepreháňala. "Ponechali sme si ešte v zálohe nejaké opatrenia. Teraz môžeme reagovať, keď to bude potrebné."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona