ECB nebude manipulovať kurzom eura, vyhlásil šéf Bundesbanky

NETKY.SK • 15 Február 2013, 13:06 • 2 min
ECB nebude manipulovať kurzom eura, vyhlásil šéf Bundesbanky

ECB nebude manipulovať kurzom eura, vyhlásil šéf Bundesbanky - Svet Európska centrálna banka nemá v úmysle ovplyvňovať kurz eura, citovala šéfa nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) Jensa Weidmanna agentúra DPA. ECB nebude manipulovať výmenným k

slovakia

left justify in out

img

Európska centrálna banka nemá v úmysle ovplyvňovať kurz eura, citovala šéfa nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) Jensa Weidmanna agentúra DPA.

"ECB nebude manipulovať výmenným kurzom alebo bezprostredne naviazať menovú politiku na výmenné kurzy," povedal Weidmann v rozhovore pre Bloomberg TV. Prezident ECB Mario Draghi minulý týždeň uviedol, že zhodnocovanie eura predstavuje riziko pre cenovú stabilitu. Odborníci tieto jeho slová považovali za jemnú slovnú intervenciu a spôsobili oslabenie spoločnej európskej meny. "Nemyslím si, že Mario Draghi chcel svojimi výrokmi posilniť alebo oslabiť euro,"povedal Weidmann.

Šéf Bundesbank nepredpokladá, že samotné posilnenie eura povedie k zníženiu úrokových sadzieb v eurozóne. "Kurz eura je len jedným z mnohých faktorov, ktoré určujú budúcu mieru inflácie. Nepodriadime našu menovú politiku len jednému z faktorov."
Weidmann nepovažuje aktuálny kurz eura za problém. "Myslím si, že výmenný kurz eura vo veľkej miere zodpovedá fundamentom. Nemôžem povedať, že euro je výrazne nadhodnotené."

Weidmannove vyjadrenia prichádzajú tesne pred stretnutím ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 v Moskve. Podľa Weidmanna výmenné kurzy nebudú hlavnou témou stretnutia. Existuje širšia agenda a kurzy budú len jednou z mnohých tém.
M. DRAGHI: Výmenný kurz eura nie je cieľom menovej politiky ECB
Menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) nie je zameraná na výmenné kurzy, uviedol prezident banky Mario Draghi. "Výmenný kurz eura nie je cieľom menovej politiky ECB, ale je dôležitý pre cenovú stabilitu a rast ekonomiky," citovala Draghiho agentúra DPA.

ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami. Banka považuje za ohrozenie stability infláciu nad týmto cieľom rovnako ako pod ním. Draghi však zatiaľ nevidí riziko deflácie, ktoré by vyvolalo silné euro. Draghi vystúpil na spoločnej tlačovej konferencii s guvernérom ruskej centrálnej banky Sergejom Ignatievom pred stretnutím ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 v Moskve.

Prezident ECB označil aktuálnu diskusiu o výmenných kurzoch a menovej vojne za kontraproduktívne táranie. K japonskému jenu, ktorého oslabovanie vyvolalo diskusie o menovej vojne, sa odmietol vyjadriť.

Draghi minulý týždeň uviedol, že posilňovanie eura ohrozuje cenovú stabilitu v eurozóne, čo spôsobilo jeho oslabenie. Spoločná európska mena v uplynulých mesiacoch výrazne posilnila k japonskému jenu, ale aj americkému doláru a britskej libre. Príčinou sú extrémne uvoľnené menové politiky príslušných centrálnych bánk.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona