ECB nakúpila za tri dni dlhopisy za 9,8 miliardy eur

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 09:35 • 2 min
ECB nakúpila za tri dni dlhopisy za 9,8 miliardy eur

FRANKFURT - Spustenie nákupu vládnych dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) prebehlo hladko a banka nemá problém, čo sa týka objemu skupovaných dlhopisov. Povedal to člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeuré. Informoval o tom portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

"Kvantitatívne uvoľňovanie funguje a nie je pochýb, že bude fungovať aj naďalej," povedal Coeuré vo štvrtok (12.3.) v Paríži. Ako dodal, ECB nakúpila za tri dni dlhopisy v celkovej hodnote 9,8 miliardy eur, pričom priemerná lehota ich splatnosti dosahuje deväť rokov.

 

ECB spustila program kvantitatívneho uvoľňovania v pondelok 9. marca, pričom každý mesiac plánuje naliať do ekonomiky eurozóny 60 miliárd eur. Program, v rámci ktorého banka nakupuje okrem firemných aj štátne dlhopisy, by mal predbežne trvať do septembra 2016. Cieľom je podpora ekonomiky eurozóny, ako aj inflácie. Inflačný cieľ banky je stanovený tesne pod úrovňou 2 %, pričom v súčasnosti miera inflácie dosahuje záporné hodnoty.

 

S novým programom ECB však podľa agentúry AP naďalej nesúhlasí Nemecko. Prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann povedal, že program nie je na odvrátenie deflácie nutný a iba znižuje tlak na európske vlády, aby pokračovali v kľúčových rozpočtových a ekonomických reformách. Ako uviedol tento týždeň na výročnej konferencii Bundesbank, vôbec nebolo potrebné, aby ECB ďalej uvoľňovala svoju menovú politiku prostredníctvom rozsiahleho nákupu dlhopisov. Dodal, že pod súčasný pokles spotrebiteľských cien sa do veľkej miery podpísali nízke ceny ropy, no je to len dočasný jav a dlhodobé inflačné očakávania zostávajú nemenné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies