ECB mierne zvýšila tempo nákupu dlhopisov

NETKY.SK • 8 September 2015, 09:41 • 2 min
ECB mierne zvýšila tempo nákupu dlhopisov

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) mierne zvýšila tempo nákupu dlhopisov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

ECB spustila program nákupu dlhopisov 9. marca, odvtedy v jeho rámci spoločne s centrálnymi bankami krajín eurozóny nakúpila štátne dlhopisy v celkovej hodnote 301,4 miliardy eur, uviedla dnes ECB vo Frankfurte nad Mohanom. V týždni, ktorý sa skončil 4. septembra, banka nakúpila dlhopisy za 11,9 miliardy eur, v týždni predtým za 9,8 miliardy eur.

 

Šéf ECB Mario Draghi chce prostredníctvom tohto programu povzbudiť banky v eurozóne, aby viac peňazí dávali na úvery firmám a domácnostiam namiesto investícií do dlhopisov. Nákupy dlhopisov znižujú ich výnosy, a tým aj ich atraktivitu pre investorov. Zvýšenie úverovania zasa podporí ekonomiku rovnako ako dlhodobo nízku infláciu.

Draghi minulý týždeň vyhlásil, že ECB v prípade potreby program nákupu dlhopisov zvýši. To znamená v prípade, ak ekonomika a tempo rastu spotrebiteľských cien dlhodobo nezískajú potrebnú dynamiku.

 

Zatiaľ je úspech programu, ktorý by mal trvať minimálne do septembra 2016, len obmedzený. Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa v auguste rovnako ako v júli 2015 medziročne zvýšili o 0,2 %. To znamená, že inflácia zostáva hlboko pod cieľom ECB. Tá zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvoma percentami. Úverovanie však postupne ožíva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies