ECB kritizuje plány, ktoré má Španielsko s fondom garancie vkladov

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 09:28 • 2 min
ECB kritizuje plány, ktoré má Španielsko s fondom garancie vkladov

MADRID - Európska centrálna banka (ECB) kritizuje plány Španielska použiť prostriedky z fondu garancie vkladov na kompenzáciu strát z niektorých rizikových bankových cenných papierov, ktoré utrpeli investori v čase, keď finančný sektor v krajine potreboval finančnú pomoc.

slovakia

left justify in out

Španielsko tak v snahe o vyriešenie problémov finančného sektora zaznamenalo ďalší neúspech. Hoci je názor ECB nezáväzný, práve táto banka je jednou z inštitúcií, ktoré majú za úlohu hodnotiť, ako sa Španielsku darí plniť podmienky medzinárodnej pomoci pre bankový sektor.

Španielske ministerstvo hospodárstva neuviedlo, či svoje plány zmení. Španielske ministerstvo hospodárstva v marci informovalo, že požiada zdravé banky v krajine, aby v prospech fondu garancie vkladov poukázali dodatočné dve miliardy eur na odkúpenie prioritných akcií a podriadeného dlhu zachraňovaných bánk od investorov. Podľa dokumentu ECB je plánovaný nákup akcií bánk so strany garančného fondu v konflikte so základnou úlohou ochrany vkladov, ktorú má fond plniť. 

Pomoc pre španielske banky dosiahla objem 41 mld. eur. Španielsko zoštátnilo štvoricu bánk Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc a Banco de Valencia. Z podmienok záchranného úveru vyplýva, že akcionári bánk musia čeliť stratám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies