ECB je pripravená opäť uvoľniť menovú politiku

NETKY.SK • 15 Február 2016, 17:50 • 2 min
ECB je pripravená opäť uvoľniť menovú politiku

BRUSEL - Európska centrálna banka (ECB) je pripravená uvoľniť svoju menovú politiku v marci, ak turbulencie na finančnom trhu alebo dlhodobý vplyv nízkych cien energií budú predstavovať hrozbu, ktorá udrží infláciu na nízkej úrovni.

slovakia

left justify in out

Povedal to v pondelok šéf ECB Mario Draghi vo výbore Európskeho parlamentu pre ekonomické a menové záležitosti. Akciový trh eurozóny od začiatku roka klesol o 13 %. Pokles hodnoty akcií bankového sektora o 22 % by mohol pre banky zvýšiť náklady na kapitál. To by mohlo brzdiť poskytovanie úverov a redukovať efektívnosť kvantitatívneho uvoľňovania ECB.


ECB v decembri zredukovala svoju depozitnú sadzbu o 10 bázických bodov na úroveň -0,3 % a rozšírila svoj program nákupov aktív o šesť mesiacov, čiže na neho plánuje vynaložiť 1,5 bil. eur. Trhy teraz rátajú s tým, že ECB do konca tohto roka prinajmenšom dvakrát zníži depozitnú sadzbu, čím ju posunie na úroveň -0,5 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona