ECB: Inflácia v eurozóne zostane tento rok nízka

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 16:35 • 2 min
ECB: Inflácia v eurozóne zostane tento rok nízka

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) počíta v tomto roku len s pomalým nárastom inflácie v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Banka očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien bude aj v najbližších mesiacoch stále veľmi nízke alebo že dokonca ceny budú pokračovať v poklese. V ďalšom priebehu roka by sa však mala miera inflácie postupne zvyšovať.

 

ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvoma percentami. Spotrebiteľské ceny v eurozóne vo februári klesli tretí mesiac po sebe. Hlavným dôvodom bol prepad cien ropy. Index harmonizovaných cien sa v menovej únii vo februári 2015 v medziročnom porovnaní znížil o 0,3 % po 0,6-% poklese v januári.

 

Vplyv nízkych cien energií na infláciu sa bude s postupom roka zmenšovať, uviedla ECB. V rokoch 2016 a 2017 podľa banky vývoj cien energií prispeje k zrýchleniu inflácie. "Očakávané oživenie inflácie je podmienené vo veľkej miere týmto vývojom cien energií," uvádza sa v správe ECB. Infláciu by malo podporiť aj oživenie ekonomiky, ktoré sa banka snaží stimulovať program nákupu dlhopisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies