ECB: Eurozónu neohrozuje deflácia

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 13:29 • 2 min
ECB: Eurozónu neohrozuje deflácia

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) nevidí aj napriek extrémne nízkej inflácii žiadne riziká deflácie ohrozujúce eurozónu. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Cenové tlaky síce zostanú dlhší čas nízke, ale tempo rastu spotrebiteľských cien sa bude postupne zrýchľovať, uviedla ECB vo svojej mesačnej správe.

 

ECB práve z dôvodu boja proti nízkej inflácii a na podporu ekonomiky prijala minulý týždeň balík opatrení na uvoľnenie menovej politiky. Súčasťou balíka bolo napríklad zníženie kľúčovej úrokovej sadzby na historické minimum 0,15 % alebo zavedenie negatívneho úroku (-0,10 %) na vklady. Deflácia znamená pokles spotrebiteľských cien, čo dusí ekonomiku, pretože spotrebitelia rovnako ako firmy v očakávaní ďalšieho zlacnenia odkladajú svoje výdavky.

 

Tempo medziročnej inflácie sa v máji spomalilo na 0,5 %. Hlavným dôvodom bol globálny pokles cien energií a potravín. K oslabeniu cenových tlakov prispelo aj posilnenie eura v uplynulých mesiacoch rovnako ako štrukturálne reformy v niektorých krajinách, uviedla ECB. ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.

 

Experti ECB aj napriek uvoľneniu menovej politiky počítajú s tým, že inflácia v eurozóne tento rok dosiahne len 0,7 %. V roku 2015 by sa tempo rastu spotrebiteľských cien malo zrýchliť na 1,1 % a v roku 2016 na 1,6 %. Tieto prognózy podľa ECB potvrdzujú názor, že nebezpečenstvo deflácie v eurozóne je v súčasnosti len malé.

 

Experti ECB vo svojej mesačnej správe zdôraznili, že za približne polovicou poklesu inflácie v eurozóne od konca roka 2011 je vývoj cien energií. Ďalšia štvrtina pripadá na zlacnenie potravín. To podľa centrálnych bankárov nie je v žiadnom prípade neželaný vývoj, pretože vďaka zníženiu inflácie spôsobenému zlacnením komodít rastie kúpna sila spotrebiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies