ECB chce vystúpiť z trojky medzinárodných veriteľov

NETKY.SK • 3 Február 2015, 10:52 • 2 min
ECB chce vystúpiť z trojky medzinárodných veriteľov

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) zvažuje vystúpenie z tzv. "trojky" veriteľských inštitúcií, ktoré spravujú program finančnej pomoci pre Grécko. Informoval o tom v utorok nemecký denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Dôvodom majú byť obavy z konfliktu záujmov po tom, čo ECB oznámila plán podporiť ekonomiku eurozóny rozsiahlymi nákupmi vládnych dlhopisov.

 

"ECB chce využiť možnosť odchodu," uviedol pre denník nemecký vládny zdroj. Vystúpenie z mechanizmu trojky podľa zdrojov denníka zvažuje aj Medzinárodný menový fond (MMF). Jediným partnerom v úverovom programe pre Grécko by tak zostala Európska komisia (EK). Na budúcnosť trojky sa pritom pozerá skepticky aj predseda EK Jean-Claude Juncker, ktorý chce pri správe medzinárodných programov finančnej pomoci posilniť demokratické kontrolné mechanizmy, informuje ďalej Handelsblatt. 

 

Grécky premiér Alexis Tsipras a jeho nová ľavicová vláda chcú ukončiť medzinárodnú úverovú dohodu a odmietajú spoluprácu s misiou veriteľských inštitúcií v Aténach. Európska komisia, MMF a ECB poskytli Grécku úverové programy v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies